Matt Damon krijgt rol in 'The King of Oil', John Krasinski getipt als regisseur © BELGA

Matt Damon heeft "hoogstwaarschijnlijk" een rol te pakken als de voortvluchtige miljardair/beurshandelaar Marc Rich - een man met Belgisch paspoort - in de biografische actiethriller 'The King Of Oil'. Dat weet entertainmentblad Deadline. Sommige bronnen hebben het over de aanstelling van John Krasinski, die momenteel succes oogst met zijn horrorfilm 'A Quiet Place', als regisseur.

De film is gebaseerd op een biografie van Daniel Ammann, 'The King of Oil: The Secret Lives of Marc Rich', die het leven van één van de meest controversiële internationale zakenmannen ooit beschrijft. Rich werd geboren in Antwerpen en stierf op 78-jarige leeftijd aan een beroerte in het Zwitserse Luzern in 2013. Hij was een internationaal handelaar in grondstoffen.

Rich was een kind van de Holocaust. Hij werd de rijkste en machtigste oliemagnaat en grondstoffenhandelaar van de eeuw, tot hij in 1983 65 aanklachten aan zijn been kreeg, waaronder belastingontduiking en het doen van illegale olietransacties met Iran tijdens de Iraanse gijzelingscrisis. Hij ontvluchtte de Verenigde Staten en bleef daardoor zijn leven lang uit de handen van het gerecht.

Rich werd vooral bekend bij het grote publiek door het omstreden presidentieel pardon in 2001 van toenmalig Amerikaans president Bill Clinton, op diens laatste dag in het Witte Huis, tegen een schikking van 100 miljoen dollar.