Ook Paul McCartney mengt zich in Europees copyright-debat © BELGA

Een dag voor de stemming in het Europees Parlement heeft ook poplegende Paul McCartney zich gemengd in het debat over het auteursrecht in digitale tijden. "We willen een internet dat voor iedereen eerlijk en duurzaam is", zo pleit het 76-jarige boegbeeld van The Beatles in een brief aan de Europarlementsleden voor een betere vergoeding voor muzikanten.

Morgen stemt het Europees Parlement in Straatsburg over een hervorming van het auteursrecht. Het gevolg zou onder meer zijn dat platforms als YouTube en Facebook artiesten en andere rechthebbenden moeten vergoeden voor de muziek en video's die gebruikers online plaatsen. Beschikken de platforms niet over een licentie, dan moeten ze met behulp van een filter het betrokken materiaal verwijderen.

"Muziek en cultuur zijn belangrijk. Ze zijn onze hart en ziel. Maar ze vallen niet zomaar uit de lucht: muziek en cultuur vereisen hard werk van vele mensen", zo schrijft McCartney aan de Europarlementsleden. Hij wijst erop dat de online platforms veel winst maken met het werk van artiesten, maar hen nauwelijks vergoeden voor hun creatieve inspanningen. Die situatie bedreigt "het muzikale ecosysteem", waarschuwt 'Macca'. "De toekomst van muziek in Europa ligt in jullie handen", besluit hij.

McCartney is de laatste in een lange rij van muzikanten en artiesten die zich uitspreken voor een licentiesysteem op digitale platforms. Tegenstanders van de hervorming betogen dan weer dat het vrije internet in gevaar dreigt te komen. Morgen velt het Europees Parlement zijn oordeel. Het gaat echter nog niet om een definitieve stemming. De Europarlementsleden leggen enkel hun standpunt vast voor de onderhandelingen met de lidstaten.