Emilia Clarke breekt lans voor verplegers


Clarke is dankbaar voor de steun van verplegers toen haar vader overleed


Actrice Emilia Clarke heeft de verpleegkundigen geprezen die haar vader verzorgden rond zijn overlijden twee jaar geleden. Haar vader had kanker en ze stond versteld van de aandacht die hij kreeg van zorgverleners. Nu hoopt ze verpleegkundigen in Groot-Brittannië te helpen om de bezuinigingen van de Britse overheid een halt toe te roepen als ambassadeur van het Royal College of Nursing.

Tijdens de uitreiking van prijzen aan verpleegkundigen zei de 31-jarige actrice, die zelf een verzorger speelde in de film Me Before You: "Zelfs in mijn leven is de verpleegkunde drastisch veranderd. Verpleegkundigen beginnen oude stereotypen te doorbreken en voeren voor het eerst operaties uit. Onze Nationale Gezondheidsdienst en andere gezondheidsdiensten over de hele wereld kunnen niet zonder jullie functioneren. Maar zelfs met de steun die jullie geven, krijgen jullie het niet terug. De verpleegkundigen van vandaag lijken een gemakkelijk doelwit voor bezuinigingen. En dat breekt mijn hart, want precies twee jaar geleden verloor ik mijn lieve vader."

De Game of Thrones ster is ervan overtuigd dat haar vader de beste zorg en medische steun kreeg van de verpleegsters die hem verzorgden. "Het geld voor onze verpleegsters is dit jaar gehalveerd in Engeland. Daar moet een einde aan komen, we moeten dit veranderen. De mensen die ons leven redden mogen niet langer in armoede leven. We moeten nu meer dan ooit de verpleging op waarde schatten."

"Verpleging gaat over meer dan alleen medicijnen; het gaat om contact met iemand op menselijk niveau. Zoals het omhelzen van een dochter die weet dat ze op het punt staat haar vader te verliezen. Ik beloof te helpen de erkenning en het geld te krijgen dat verplegers verdienen. Samen moeten we de volgende generatie ondersteunen om te vernieuwen en de machtige verpleegkundigen van morgen te worden."

Cover Media/Novum Nieuws