Nederlandse filmdistributeurs luiden noodklok © BELGA

Het aantal bioscoopkijkers voor Nederlandse film is de afgelopen vijf jaar met maar liefst 36 procent gedaald, terwijl het totaal aantal bioscoopbezoeken in diezelfde periode 30 procent steeg. Dat blijkt uit een onderzoek van de vakvereniging Filmdistributeurs Nederland (FDN) waarover Filmtotaal.nl bericht. De vakvereniging luidt de noodklok.

Volgens FDN is de daling vooral te wijten aan piraterij, de opkomst van streamingdiensten als Netflix en de selectieve financiering van het Filmfonds. De vakvereniging meent dat het Filmfonds te weinig films voor het grote publiek financiert, waardoor er te veel geld naar documentaires en kleinere, artistieke producties stroomt.

De vakvereniging stelt dat er door allerlei ontwikkelingen op de filmmarkt ook minder privaatgeld beschikbaar is, waardoor er minder publieksfilms kunnen worden gemaakt. Daarnaast kampt de sector met een gebrek aan bereidheid om te investeren in de thuismarkt voor dvd en Blu-ray.

In het rapport geeft het FDN eveneens aanbevelingen. Zou zouden er meer films gemaakt moeten worden voor brede lagen in de maatschappij, waardoor de bioscoopuitbaters minder afhankelijk worden van buitenlandse films. Hiervoor is geen extra subsidie nodig, pleit het FDN, maar moeten de huidige middelen anders worden verdeeld.