European Film Academy plant protestactie voor Oleg Sentsov © BELGA

Verschillende regisseurs, producenten en activisten zullen morgen samen met leden van de European Film Academy (EFA) protesteren voor de poorten van de Russische ambassade in Berlijn. Ze willen zo hun steun uitspreken voor de in Rusland gevangengenomen Oekraïense regisseur Oleg Sentsov. De regisseur werd in 2015 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf door een militaire rechtbank wegens terrorisme en is momenteel in hongerstaking, meldt The Hollywood Reporter.

Sentsov, in 2012 bekroond op het Filmfestival van Rotterdam voor zijn regisseursdebuut "Gamer", werd in 2014 door de Russische binnenlandse inlichtingendienst FSB gearresteerd op verdenking van het "plannen van terroristische aanslagen in de Krim". Sentsov bracht voedsel en andere levensmiddelen naar Oekraïense soldaten tijdens de annexatie van het Krim-schiereiland door Rusland in 2014. In 2015 veroordeelde een militaire rechtbank in Rostov-aan-de-Don Sentsov tot 20 jaar cel. Hij verblijft sinds november 2017 in een Siberische gevangenis, waar hij nog steeds zijn onschuld uitschreeuwt. Sinds 14 mei 2018 voert de regisseur een hongerstaking.

Met de actie voor de Russische ambassade in Berlijn hopen de vrienden en collega's van Sentsov de Russische overheid in verlegenheid te brengen. Ze zijn zich ervan bewust dat de regisseur het tijdstip van zijn hongerstaking niet toevallig heeft gekozen, met de finale van het FIFA-wereldkampioenschap voetbal in het verschiet. "Het zou goed zijn als president Poetin na zijn enorme publiciteitsstunt voor het WK nu de kwestie van de Oekraïense gijzelaars en Sentsov oplost", verklaart de Ierse filmproducent en EFA-vicevoorzitter Mike Downey aan The Hollywood Reporter. "Als de geschiedenis ons iets leert, is dat de hongerstaking van Sentsov het WK kan overschaduwen."

De protestactie vindt morgen tussen 17 en 18 uur plaats voor de poorten van de Russische ambassade aan de Berlijnse boulevard Unter den Linden. De actie wordt ook gesteund door de Duitse Filmacademie en Amnesty International. EFA verwacht dat er meer dan 50 betogers aanwezig zullen zijn.