VRT-journalist en oorlogsverslaggever Rudi Vranckx heeft in Nederland de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 gekregen voor de "buitengewone moed en toewijding die hij laat zien bij zijn verslaggeving vanuit conflictgebieden". Dat meldt het bestuur van de Carnegie Stichting Vredespaleis zelf.

Vranckx (1959) begon zijn carrière als oorlogsverslaggever in Roemenië tijdens de opstand tegen Ceausescu in 1989. De afgelopen decennia versloeg hij oorlogen en conflicten over de hele wereld, waaronder in voormalig Joegoslavië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich "op een opvallende wijze in woord, geschrift of houding heeft ingezet voor de internationale vrede". De eerste uitreiking gaat terug tot in 1931. Toen ging de eer naar Sir Eric Drummond (1931), eerste secretaris van de Volkenbond. Andere prominente laureaten zijn oprichter van International Scouting Sir Baden-Powell (1937), grondlegger van de EU Jean Monnet (1953), Coretta Scott King (1969), de weduwe van Martin Luther King en Henry Kissinger (1975) voor zijn rol als onderhandelaar voor het vredesakkoord in de Vietnam-oorlog.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 35.000 euro en een officieel certificaat. Vranckx ontvangt de onderscheiding op 26 september in het Vredespaleis in Den Haag.