Netflix maakt serie van Tonke Dragts "Brief voor de koning" © BELGA

Netflix gaat een serie maken op basis van de jeugdroman "De brief voor de koning" van Tonke Dragt, uit 1962. Dit meldt uitgeverij Leopold. Netflix maakt van de bestseller een Engelstalige serie. De opnames starten nog dit najaar. Het is het eerste Nederlandse boek dat Netflix gaat verfilmen.

Uitgeverij Leopold heeft onlangs de internationale televisierechten van "De brief voor de koning" verkocht aan de Britse productiemaatschappij FilmWave. "Het is een verhaal dat internationaal tot de verbeelding spreekt", wordt Brian Pearson van Netflix in Nederlandse media geciteerd. "Het boek is fantasierijk en spannend. Ik ben ervan overtuigd dat de serie wereldwijd onze kijkers zal aanspreken."

"De brief voor de koning" is in 25 talen vertaald, werd in 2005 uitgeroepen tot het beste kinderboek allertijden. In 2014 is het boek in het Engels vertaald.

De opnames beginnen in het najaar in Nieuw-Zeeland. "Zo kan de magische wereld die Tonke Dragt beschrijft in prachtig in beeld gebracht worden'', zegt uitgeverij Leopold. Netflix zal de serie in 190 landen wereldwijd aanbieden, voor zijn meer dan 125 miljoen abonnees. Tien jaar geleden werd het boek al verfilmd, in een regie van Pieter Verhoeff.