Scarlett Johansson ziet af van filmrol als transgender na protest © BELGA

Scarlett Johansson zou de rol van transgenderman Dante Gill spelen in de film 'Rub and Tug', over een misdaadkoning die een massagesalon gebruikte als dekmantel voor prostitutie. Er volgde kritiek op de casting van Johansson; velen vroegen zich af waarom de rol niet naar een transgenderactrice ging.

Het was transgenderactrice Trace Lysette die de kat de bel aanbond. Op Twitter vroeg ze zich luidop af waarom waarom ze niet dezelfde kansen kreeg voor de rol als pakweg Jennifer Lawrence of Scarlett Johansson. Een andere transgenderactrice, Jamie Clayton, pikte daarop in: "Transgenderacteurs krijgen sowieso zelfs niet de kans om auditie te doen voor andere rollen dan transgenderpersonages", klonk het.

"In het licht van de ethische vragen die opgeworpen werden rond mijn casting als Dante Tex Gill, heb ik besloten om mij terug te trekken uit het project", vertelde Johansson aan Out Magazine. "Ons cultureel begrip voor de transgendergemeenschap blijft groeien, en ik heb veel geleerd sinds mijn eerste statement over mijn casting. Ik besef dat dat ongevoelig was", slaat Johansson mea culpa. "Ik ben dankbaar dat het debat over inclusie in Hollywood verder gevoerd wordt." De actrice kaart voorts ook aan dat het aantal rollen voor LGBTQ-acteurs en -actrices in 2017 met 40 procent gedaald is tegenover het jaar ervoor.

"Ik begrijp waarom velen van mening zijn dat Dante geportretteerd zou moeten worden door een transgender, en ik ben dankbaar dat mijn casting een breder debat heeft doen ontstaan over diversiteit in films", luidt het nog.