Nieuwe film "La La Land"-regisseur Chazelle opent Venetië 2018 © BELGA

"First Man", de nieuwste film van "La La Land"-regisseur Damien Chazelle, opent op 29 augustus het internationale filmfestival van Venetië. Dat heeft het Festival vandaag meegedeeld. De "First Man" is de 37-jarige Ryan Gosling, die in de huid kruipt van Neil Armstrong, de eerste mens die voet op de maan zette. De biopic, die uiteraard de focus legt op de beroemde maanlanding in 1969 van Apollo 11, draait mee in de competitie voor de Gouden Leeuw. Of hij die wint, moet op 8 september, de slotdag van het festival, blijken.

Festivaldirecteur Alberto Barbera bestempelde de film als "zeer persoonlijk, origineel en indringend". Het scenario van "First Man" is van de hand van Josh Singer, die eerder al het script leverde voor het gelauwerde "Spotlight". Claire Foy incarneert in de film Armstrongs vrouw Janet en Corey Stoll kruipt in de rol van Buzz Aldrin.

Met de musical "La La Land", eveneens met Gosling in de hoofdrol, veroverde Chazelle liefst zes Oscars. Die film ging in 2016 eveneens in de Mostra in wereldpremière. Chazelle verwierf grote bekendheid met het sterke "Whiplash".

Het filmfestival van Venetië, het oudste ter wereld, wordt al sinds 1932 gehouden. Typerend voor de Mostra is de mix van Hollywood-blockbusters met art house-films. Of dat ook dit jaar het geval is, weten we volgende woensdag (25 juli), wanneer het volledige programma bekendgemaakt wordt.