Nu al zes zes films in de maak over redding Thaise voetballertjes uit grot © BELGA

Het aantal films dat wordt voorbereid over de recente redding van 12 voetballertjes uit een grot in Noord-Thailand, is volgens Thaise overheidsbronnen gestegen tot zes. De regering gaat zelfs een speciale commissie oprichten die helemaal toegewijd zal zijn aan het toezicht op de lopende filmprojecten. Dat schrijft entertainmentmagazine Variety vandaag.

Wekenlang domineerde het opmerkelijke verhaal wereldwijd de media: 12 jonge Thaise voetballertjes kwamen liefst 18 dagen lang vast te zitten in een grot, nadat de enige uitweg onder water was gelopen. De ellenlange reddingsoperatie werd bemoeilijkt door de talloze smalle doorgangen waar duikers de kinderen onder water doorheen moesten loodsen. In "opvallend goede gezondheid" mochten de voetballertjes eerder deze week uiteindelijk het ziekenhuis verlaten.

De mediagenieke "mirakelredding" trok niet alleen internationale media-aandacht, maar is klaarblijkelijk ook gefundenes fressen voor filmmakers. "Vijf internationale filmstudio's hebben aan de ministeries van Handel en Buitenlandse Zaken voorgesteld om films en documentaires over de reddingsoperatie te maken," maakte Thais minister van Cultuur Vira Rojpojchanarat gisteren bekend. Ten minste één Thais bedrijf is ook bezig met het ontwikkelen van een film.

Over welke productiebedrijven het gaat, heeft de Thaise overheid niet bekendgemaakt. Twee van de studio's zouden echter zodanig snel op het verhaal zijn gesprongen dat de bedrijven al op zoek waren naar geschikte filmlocaties terwijl nog niet eens alle kinderen en hun coach uit de grot waren gered.

Discovery Channel heeft al een documentaire van een uur gemaakt, 'Operation Thai Rescue', die afgelopen vrijdag in de Verenigde Staten werd uitgezonden en volgende maandag in Thailand wordt uitgezonden. 'Now You See Me 2'-regisseur Jon M. Chu en Ivanhoe Pictures zeiden vorige week al dat ze een film aan het voorbereiden waren over de reddingsoperatie. Hun aankondiging kwam een dag nadat Pure Flix Entertainment aankondigde dat het ook de filmrechten over de missie wil verwerven.

Het Thaise Ministerie van Cultuur laat weten dat de Thaise regering volgende week wellicht zal instemmen met de oprichting van een speciale commissie die toezicht zal houden op alle filmprojecten met betrekking tot de dramatische reddingsmissie. Uit verscheidene hoeken klonk online al kritiek op wat door sommigen een PR-stunt van de overheid wordt genoemd.