'A star is born' in wereldpremière op de Mostra © BELGA

'A Star is Born', het regiedebuut van Bradley Cooper, gaat op het 75ste filmfestival van Venetië in wereldpremière. Dat meldt het vakblad Hollywood Reporter. Cooper, viermaal genomineerd voor een Oscar, schreef ook mee aan het scenario, produceerde de prent en speelt de hoofdrol van Jackson Maine, een doorgewinterd muzikant die verliefd wordt op de weinig succesvolle artieste en zangeres Ally. Laatstgenoemde rol wordt gespeeld door de erg succesvolle zangeres Lady Gaga. De soundtrack van de film bevat songs van Cooper én van Gaga.

De prent wordt in Venetië buiten competitie vertoond. Dat betekent: geen mogelijkheid tot prijzen. Er wordt echter van uitgegaan dat de zoveelste 'Star is Born' een stevige kanshebber op Oscars zal worden, vooral dan in de muzikale categorieën. Gaga heeft al één Oscar op haar schouw staan, te danken aan het nummer 'Til it happens to you' uit 'The Hunting ground'. Cooper, bekend van de 'Hangover'-films, heeft al drie Oscarnominaties voor zijn acteerwerk op zijn naam. Zijn rollen in 'American Sniper', 'American Hustle' en 'Silver Linings Playbook' werden door de jury evenwel niet verzilverd.

De vierde 'Star is Born' uit de Hollywoodgeschiedenis volgt het geijkte patroon: de beschermelinge stijgt richting top, de beschermheer wordt gekweld door zijn eigen demonen - ouderdom en drank. In de vorige drie films werd het leidende duo achtereenvolgens gespeeld door Janet Gaynor en Fredric March (137), Judy Garland en James Mason (de bekendste versie, uit 1954) en door Kris Kristofferson en Barbara Streisand (1976). Die films wonnen respectievelijk één, géén (ondanks zes nominaties) en één Oscar.