Twee Belgische films in nevensectie Venice Days © BELGA

Twee Belgische films zijn opgenomen in het onafhankelijke nevenluik Venice Days van het internationale filmfestival van Venetië (van 30 augustus tot 9 september). De Franstalige films "Continuer" van Joachim Lafosse en "Emma Peeters" van Nicole Palo gaan er in wereldpremière. Morgen wordt op een persconferentie in Rome ook het officiële competitieluik van de Mostra voorgesteld.

"Continuer", de zevende langspeelfilm van Lafosse, is gebaseerd op de gelijknamige roman van Laurent Mauvignier. Naar loffelijke gewoonte bespeelt Lafosse een conflict binnen een gezin. In "Continuer" draait de film rond een gescheiden moeder (rol van Virginie Efira), die weigert te aanvaarden dat haar zoon op het pad van het geweld is geraakt. Zelf achtervolgd door de demonen van vroeger en nu, besluit zij de moeder-zoonband aan te knopen door een gezamenlijke, lange reis naar Kirgizië. Daar komt het tot de onvermijdelijke confrontatie. De film komt begin volgend jaar in de bioscoop.

"Emma Peeters" is de tweede film van Nicole Palo, tien jaar na haar debuut "Get Born. Het hoofd- en titelpersonage Emma (Monia Chokri) is een vrouw die na tien jaar in Parijs tot de vaststelling is gekomen dat zij nooit haar droom, actrice worden, zal waarmaken. Zij besluit op haar 35e zelfmoord te plegen. Maar dan ontmoet zij een man... Opmerkelijk: in de film is een nevenrol weggelegd voor de inmiddels 71-jarige Andréa Ferréol, bekend van de klassieker "La Grande Bouffe".

De sectie Venice Days (Giornate degli Autori) is zowat de Venetiaanse variant van de Quainzaine des Réalisateurs in Cannes.

De twee Belgische films moeten er opboksen tegen nieuwe werk van onder andere Chloe Sevigny (vooral bekend als actrice), de Oscargenomineerde Canadese Kim Nguyen, de Thaise cineast Pen-ek Ratanaruang, de in de VS wonende Iraanse Shirin Neshat en de Chinees Pengfei.

De jury van de Venice Days wordt voorgezeten door de Iraanse cineaste Samira Makhmalbaf. Voor de winnaar is een bedrag van 20.000 euro weggelegd. Een van de speciale vertoningen in de sectie wordt "Il Tentato Suicidio Nell'Adolescenza" (letterlijk: De poging tot zelfmoord tijdens de puberteit), een film uit 1968 van Ermanno Olmi, de beroemde Italiaanse filmmaker die op 5 mei dit jaar overleed.