De Britse actrice Vanessa Redgrave wordt op het internationale filmfestival van Venetië, dat eind augustus begint, vereerd met een Gouden Ereleeuw voor haar carrière. Dat hebben de organisatoren van de Mostra vandaag meegedeeld.

De 81-jarige Redgrave won een Oscar voor beste nevenrol voor haar prestatie in 'Julia' (1977) van Fred Zinnemann. In haar carrière speelde zij mee in meer dan honderd films, waaronder Michelangelo Antonioni's art-househit 'Blow Up' (1966). Voorts was zij Anna Boleyn in 'A Man for all seasons', Guinevere in 'Camelot', danseres Isidora Duncan in 'Isadora', Andromache in 'The Trojan Women', Queen Mary in 'Mary, Queen of Scots' en de (niet-historische) Ruth Wilcox in 'Howard's End'.

Voor 'Isadora' werd zij in 1969 in Cannes bekroond als beste actrice. In Venetië viel zij in 1994 in de prijzen als beste nevenrol in de film 'Little Odessa'.

Redgrave is gehuwd met Franco Nero, acteur in menige Italiaanse spaghettiwestern. Festivaldirecteur Alberto Barbera prees Redgrave wegens haar "gevoelige, oneindig verscheiden filmvertolkingen" en haar "natuurlijke elegantie, aangeboren verleidingskunst en buitengewoon talent".

Eerder hadden de organisatoren al bekendgemaakt dat de Canadese cultregisseur David Cronenberg, vooral bekend om zijn horrorthrillers en sciencefictionprenten, ook op een Gouden Ereleeuw mag rekenen.