Amerikaanse politicus stapt op na opmerkelijke passage in nieuwe show van Sacha Baron Cohen © BELGA

De Republikeinse volksvertegenwoordiger Jason Spencer heeft zichzelf in de nieuwe show van komiek Sacha Baron Cohen, 'Who Is America?', behoorlijk te kijk gezet. Zo werd hij verleid tot racistische uitspraken en liet hij zijn broek zakken voor de camera. Zijn passage leidde tot heel wat controverse en dwong de politicus uiteindelijk tot aftreden, bericht entertainmentmagazine Variety.

Spencer, Republikein en fervent Trump-fan, is slechts één van de vele politici die zich publiekelijk voor schut zetten in de nieuwe serie van Sacha Baron Cohen. In de bewuste aflevering, die zondag werd uitgezonden, vermomde Cohen zich als de Israëlische anti-terreurexpert kolonel Erran Morad. In die gedaante overtuigde hij Spencer om deel te nemen aan een "trainingsvideo". Op een bepaald moment deed Spencer zijn broek af terwijl hij 'America!' schreeuwde, zogezegd "om terroristen bang te maken".

Spencer diende vier termijnen als lid van het parlement van de staat Georgia, maar bij de jongste verkiezingen werd hij verslagen. Na zijn passage in de serie werd door andere politici opgeroepen tot zijn ontslag.

In een reactie in het dagblad Atlanta Journal-Constitution bood Spencer zijn excuses aan. "Sacha Baron Cohen en zijn medewerkers hebben geprofiteerd van mijn verlammende angst voor een aanval op mijn familie", weerde Spencer zich. Vorige week dreigde hij nog met gerechtelijke stappen tegen televisiezender Showtime indien die de bewuste fragmenten zou uitzenden.