Gebroeders Coen grote verrassing op Filmfestival van Venetië © BELGA

De gebroeders Coen zijn, met een western, de grote verrassing op het programma van het 75e Filmfestival van Venetië, dat gisteren voor de grote opening van het festival op 29 augustus werd onthuld.

"The Ballad of Buster Scruggs", een zesdelige film van Joel en Ethan Coen met Tim Blake Nelson, James Franco en Liam Neeson, neemt het op tegen 20 andere films tijdens de Mostra, die tot 8 september duurt.

Net als "The Sisters Brothers" van de Franse Jacques Audiard, waarin Joaquin Pheonix en Jake Gyllenhaal spelen, is de film een van de twee westerns die in Venetië worden voorgesteld. De prent is een van de vele films die door het Amerikaanse streamingplatform Netflix worden geproducet.

Openingsfilm van het filmfestival is "First Man" van Damien Chazelle, die twee jaar geleden met "La La Land" zes Oscars in de wacht sleepte en eveneens het festival opende. In "First Man" kruipt Ryan Gosling in het ruimtepak van Neil Armstrong.

"La la land" moest twee jaar geleden de duimen leggen voor "Moonlight" op de Oscars, maar de openingsfilm van Venetië doet het opvallend vaak goed op de Oscarnacht. Zie ook "Birdman", "Gravity" en "Black Swan".

Ook dit jaar worden weer stevige Oscarkandidaten op het Lido verwacht, zoals "A Star is Born", het regiedebuut van acteur Bradley Cooper en de derde remake van het romantische drama uit 1937 dat in 1954 werd bewerkt tot een musicalklassieker met Judy Garland. Cooper speelt er aan de zijde van Lady Gaga, die muziek maakte voor de film.

Ook buiten competitie maar wel langverwacht is de nieuwste film van Orson Welles, "The Other Side of The Wind", die in 1970 na financiële tegenvallers onvoltooid geraakte. Na de dood van de filmmaker in 1985, bleef de film opgesloten in een kluis in Parijs voor tientallen jaren van juridische strijd.

In maart 2017 kondigde Netflix aan dat het de rechten op zijn voltooiing had verworven. Acteur Peter Bogdanovich kan nu zijn belofte nakomen die hij aan Orson Welles vóór zijn dood had gemaakt, vervullen. De film is een satire op het Hollywood van de jaren zeventig, tijdens de overgang van de klassieke cinema naar de Amerikaanse new wave.

Juryvoorzitter is dit jaar Guillermo del Toro, de regisseur die in Venetië vorig jaar "The Shape of Water" voorstelde, enkele maanden voor die de Oscar won.

Het filmfestival kondigde in april al aan dat de Canadese regisseur David Cronenberg een Gouden Leeuw krijgt voor zijn carrière.