Advocaat Bill Cosby verzet zich tegen registratie 'seksueel gewelddadig'


Mocht de komiek toch als seksueel gewelddadig geregistreerd worden, dan moet hij zich voor de rest van zijn leven melden bij de reclassering.


De nieuwe advocaat van Bill Cosby maakt bezwaar tegen het verzoek van openbare aanklagers om de gevallen komiek te laten classificeren als ‘seksueel gewelddadig’ nadat hij in april schuldig werd bevonden aan drie verkrachtingen.

Autoriteiten van de Pennsylvania's Sexual Offenders Assessment Board hebben de aanbeveling gedaan na een volledige herziening van de zaak tegen Cosby op verzoek van de Montgomery County District Attorney. Daardoor werd de komiek alsnog veroordeeld voor het drogeren en seksueel misbruiken van de voormalige Temple University medewerker Andrea Constand in 2004.

Aanklagers dienden afgelopen dinsdag een verzoek in voor een rechtszitting om de bevindingen van het rapport te bespreken. Rechter Steven O'Neill kan beslissen of het seksueel gewelddadig-etiket, dat wordt gegeven aan een veroordeelde die "een mentale afwijking of persoonlijkheidsstoornis heeft waardoor de persoon mogelijk in staat is tot het plegen van seksueel zeer gewelddadige delicten" ook voor Cosby geldt.

De advocaat van Cosby, Joseph Green Jr., beweert echter dat de eis, die dit jaar is ingevoerd, niet mag worden toegepast op Cosby. "Dit is een poging om een wet van 2018 toe te passen op gedragingen die plaatsvonden vóór 2018," vertelde hij de New York Post. "Die kan je niet met terugwerkende kracht toepassen."

De rechter moet nog beslissen over de kwestie, maar als Cosby wordt bevolen om zich als seksueel gewelddadig te registreren, zal hij worden gedwongen om voor de rest van zijn leven ten minste een keer per maand bij de reclassering te verschijnen. Ook moeten zijn buren helemaal worden ingelicht over hetgeen hij heeft misdaan.

Cosby staat momenteel onder huisarrest omdat hij wacht op een veroordeling. Die zal waarschijnlijk in september worden uitgesproken. Daarnaast wordt de komiek van nog meer seksuele misdrijven beschuldigd.

Cover Media/Novum Nieuws