Michelle Williams dankbaar voor steun Jessica Chastain in loonconflict


De actrice kreeg slechts duizend dollar voor tien extra draaidagen.


Actrice Michelle Williams geeft Jessica Chastain complimenten omdat ze zich inzet voor gelijke lonnen in de filmwereld.

Regisseur Ridley Scott besloot vorig jaar Christopher Plummer in te huren om Kevin Spacey als oliemagnaat J. Paul Getty in de biografische thriller te vervangen, nadat Spacey was beschuldigd van seksueel wangedrag. Cast en crewleden werden teruggeroepen naar de set voor een shoot van tien dagen in november. Daarna bleek dat Jessica nog geen duizend dollar verdiende voor de extra scènes, terwijl haar co-star Mark Wahlberg 1,5 miljoen dollar opstreek voor hetzelfde werk.

Michelle zegt dat er genoeg signalen waren over ongelijke betaling maar dat niemand er iets aan deed. Totdat haar vriendin Jessica begin dit jaar vroeg of ze kon tweeten over de enorme loonkloof tussen mannen en vrouwen. De tweet kwam vlak voor de lancering van de Time's Up-beweging tegen ongelijkheid en pesterijen op de werkplek. Dat zorgde voor een storm van publiciteit en daar was de voor een Oscar-genomineerde Michelle niet op voorbereid.

"Ik ben nooit echt in het centrum van zo’n groot nieuwsfeit geweest. Alleen in het geval van een tragisch sterfgeval", vertelde ze het tijdschrift Vanity Fair, verwijzend naar het tragische verlies van haar ex Heath Ledger in 2008, de vader van haar 12-jarige dochter Matilda.

Ze werd snel overspoeld met telefoontjes en berichten nadat de post van Jessica viral was gegaan.

Het schandaal was voor Wahlberg aanleiding om zijn vergoeding in Michelle's naam te schenken aan het Time's Up Defence Fund, dat begin 2018 werd opgericht om juridische ondersteuning te bieden aan slachtoffers van aanranding. De bazen bij William Morris Endeavour (WME), het talentbureau dat zowel Michelle als Mark vertegenwoordigt, doneerden 500.000 dollar.

In plaats van WME te dumpen om een agent te vinden die beter voor haar loon vecht, besloot Michelle om bij haar agent Brent Morley van WME te blijven. "Ik geloof in tweede kansen", legde ze uit.

Michelle heeft sindsdien geleerd dat vrouwen veel macht hebben als ze zich verenigen. "Ik was in mijn eentje en kon niets veranderen", vertelde ze. "Maar dingen zijn mogelijk geworden omdat we onze krachten hebben gebundeld. En dat is echt wat er nodig was: iemand die aan het hoofd stond van het peloton, Jessica Chastain, trok me mee."

Cover Media/Novum Nieuws