Mostra pronkt met "beste programma ooit" © BELGA

Het internationale filmfestival van Venetië pakt dit jaar uit met een resem wereldpremières die de filmliefhebber doen watertanden. Afgaande op de ronkende namen die op het programma prijken zou dit wel eens de "beste editie ooit" kunnen worden, luidde het. De voorbije jaren berustte de Mostra op twee pijlers - arthousefilms en Oscarmateriaal - en dat is dit jaar voor editie 75 van het oudste filmfestival ter wereld niet anders.

Het officiële luik telt (voorlopig) 21 films. 'First Man', de film van Damian Chazelle over astronaut Neil Armstrong, opent op 29 augustus de feestelijkheden. Twee jaar geleden was diens 'La La Land' ook al de festivalopener.

Andere bekende namen op de lijst films die in aanmerking komen voor de Gouden Leeuw zijn de Fransen Olivier Assayas ('Doubles Vies') en Jacques Audiard (de donkere westernkomedie 'The Sisters Borothers'), de Mexicanen Alfonso "Harry Potter" Cuaron (het in zwart-wit gedraaide 'Roma') en Carlos Reygadas ('Nuestro Tiempo'), de Britten Mike Leigh ('Peterloo') en Paul Greengrass ('22 july', over de Noorse extreemrechtse terrorist Anders Breivik) en de broers Joel en Ethan Coen (de westernbloemlezing 'The Ballad of Buster Scruggs'). De twee Fransen zijn vreemde eenden in de bijt: zij zijn eigenlijk habitués van Cannes.

Voorts is het uitkijken naar 'Werk ohne Autor', de nieuwste prent van Florian Heckel von Donnersmark, de Duitser die de filmwereld 'Das Leben der Anderen' schonk, naar 'Sunset' van Laszlo Nemes, de Hongaar die met 'Son of Saul' de Holocaustfilm vernieuwde, en naar 'At eternity's gate', een film over Vincent Van Gogh van kunstenaar-regisseur Julian Schnabel, wiens oeuvre pareltjes als 'Basquiat', 'Before night falls' en 'La Scaphandre et le papillon' omvat. De Griek Yorgos Lanthimos, auteur van een reeks bizarre films in iconische stijl, zal aanwezig zijn met 'The Favourite', naar verluidt een koninklijke komedie.

Van het kransje geselecteerde Italiaanse films (met werk van Mario Martone en Roberto Minervini) zal allicht Luca Guadagnino - maker van het succesvolle 'Call me by your name' - de show stelen. Hij blikte een remake in van de giallo-horrorklassieker 'Suspiria' van Dario D'Argento. Met interesse zal ook gekeken worden naar de "gothic movie" 'The Nightingale' van Jennifer Kent en, 'Killing' van Shinya Tsukamoto. De Japanner, bekend als acteur in de baanbrekende 'Tetsuo'-films, is namelijk de enige Aziaat in het gezelschap, en dat op een festival dat zoveel Aziatische winnaars heeft voortgebracht, en Kent is de enige vrouwelijke regisseur uit het pak, wat meteen al voor enige verontwaardiging bij filmcritici zorgde. De Australische verwierf eveneens haar grootste bekendheid als actrice (in 'Babe') en debuteerde pas vier jaar geleden achter de camera, met het sinistere 'Babadook'.

Vervolledigen het competieluik: 'The Mountain' van de Amerikaan Rick Alverson, 'Vox Lux' van de vooral als acteur bekende Brady Corbet, 'Frères Ennemis' van David Oelhoffen, de Franse cineast van 'Loin des hommes' en 'Acusada' van de Argentijn Gonzalo Tobal.

Het gebrek aan Aziaten in het competitieluik wordt wel gecompenseeerd door de aanwezigheid van voormalige Gouden Leeuw-winnaars Zhang Yimou en Tsai Ming-Liang buiten competitie. Buiten competitie worden ook 'A Star is Born' van Bradley Cooper (met Lady Gaga als de ster in wording) en 'Les Estivants' van actrice-regisseuse Valeria Bruni Tedeschi getoond. De Israëliër Amos Gitai doet buiten competitie zelfs tweemaal mee.

De grootste blikvanger in het off-competitiongedeelte is echter Orson Welles. Van de eigengereide man die volgens velen de beste film ooit maakte ('Citizen Kane') wordt 'The Other Side of the Wind' vertoond.

De hoofdprijzen worden dit jaar toegekend door een jury onder leiding van Guillermo del Toro. Die won vorig jaar in de Lagunestad de Gouden leeuw met zijn 'The Shape of Water'.