Memoires Hannah Gadsby verschijnen in het Nederlands © BELGA

De Australische stand-upcomedian Hannah Gadsby maakt sinds de recente verschijning van haar voorstelling Nanette op Netflix snel naam in onze contreien. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar is er dan ook als de kippen bij om 'Ten Steps to Nanette' in het Nederlands uit te geven, de memoires van de uit Tasmanië afkomstige performer.

In haar biografie schrijft Gadsby, die zelf homofobie ondervond, volgens de uitgeverij "openhartig, ontroerend maar ook met heel veel humor over opgroeien in een extreem conservatieve omgeving". Verder belicht ze "hoe de maatschappij onze identiteit kan breken maar ook krachtig maakt".

De show van Gadsby is bepaald niet alleen om te lachen. Kijkers wereldwijd ervaren ook verdriet en verbijstering door wat ze te vertellen heeft. In een lovende een recensie omschreef De Morgen - citerend uit de Volkskrant - haar show onlangs nog als "radicaal, verpletterend, een emotionele dreun". In hetzelfde stuk werd Gadsby ook wel omschreven als "de comédienne die er eigenlijk geen wil zijn".

De vertaling van haar boek verschijnt pas volgend jaar, zo is de verwachting.