Humor centraal op 71e editie filmfestival Locarno © BELGA

Van woensdag tot en met 11 augustus vindt in Locarno, de Zwitserse stad aan het Lago Maggiore, de 71e editie van het filmfestival plaats, dat geldt (of is het inmiddels "gold") als één van de belangrijkste festivals na de Grote Drie (Berlijn, Cannes, Venetië). Van de diverse secties is het Concorso Internazionale, gewijd aan de hedendaagse auteursfilm, de filmisch interessantste. In die sectie, waarvoor vijftien films werden weerhouden, worden ook de gegeerde prijzen, de Gouden Luipaarden, toegekend. Wie "auteursfilm" zegt, denkt meestal niet aan humor. Maar volgens het Duitse agentschap DPA wordt het deze editie op de Grande Piazza, waar elke avond zo'n 8.000 filmliefhebbers opdagen om zich te vergapen aan het grootste scherm ter wereld, lachen geblazen.

Humor op bestelling, maar toch biedt het programma geen enkele Vlaamse film. Het Franstalige landsgedeelte is wel aanwezig, met de Zwitsers-Belgische coproducties 'Fortuna' van Germinal Raoux (met Bruno Ganz) en 'Ceux qui travaillent' van Antoine Russback (met Olivier Gourmet). Het script van die laatste film is mede geschreven door Emmanuel Marre, van wie de korte film 'D'un chateau l'autre' wordt vertoond. Waalse trots Yolande Moreau, tot slot, speelt mee in 'I feel good', de jongste film van het doorgaans erg komische Franse duo Delépine en Kervern.

Ook van Bruno Dumont, tot voor enkele jaren maker van uiterst sombere films, kan tegenwoordig (droge) humor verwacht worden. Afwachten of die inderdaad vervat zit in zijn nieuwste, 'Jeanelle, l'enfance de Jeanne d'Arc'.

Traditioneel telt Locarno een stevige Duitse afvaardiging. Die is er ook dit jaar, met films waarmee afgaande op hun thematiek weinig lachspieren worden beroerd. Zo gaat 'Wintermächen' (Wintersprookje) van Jan Bonny over een jonge rechts-extremist. 'Was uns nicht umbringt' (Wat ons niet doodt...) wordt gepresenteerd als een tragikomedie. De film van Sandra Nettelbeck, met onder anderen Johanna Ter Steege, draait om een niet meer zo jonge man, die een levenscrisis ondergaat. Films die op de Piazza Grande worden vertoond, maken kans om de Publieksprijs UBS te winnen. In de sectie Cineasti del presente (debutanten of tweede-filmcineasten) zitten onze Oosterburen met 'Alles ist gut' van Eva Trobisch. Ook in deze debuutfilm valt allicht weinig te lachen: het Kammerspiel gaat over een jonge vrouw die na verkracht te zijn haar leven weer op orde probeert te krijgen.

Het motto van het in 1946 opgerichte festival luidt 'Hier zijn de films de sterren'. Dat spaart meteen de aankoop van rode lopers uit.

Tot 11 augustus passeren in de Zwitserse stad meer dan 200 langspeelfilms, kortfilms en documentaires de revue.

Openen doet het festival woensdagavond met een ouderwetse 'double bill': de Franse prent 'Les Beaux esprits' (Engelse titel: 'Smiley') van Vinanney Lebasque en 'Liberty', een komedie uit 1929 met Stan Laurel en Thomas Hardy. De dikke en dunne-film past in het kader van een retrospectieve gewijd aan de legendarische Leo McCarey. Vooral van zijn films uit de jaren '20 tot '50 zal de gulle lach moeten komen.