Cast "Guardians of the Galaxy" schaart zich achter ontslagen regisseur James Gunn © BELGA

De cast van de eerste twee "Guardians of the Galaxy"-films heeft zich als één man achter Amerikaans regisseur James Gunn geschaard. Gunn werd onlangs ontslagen omdat hij jaren geleden in een reeks tweets grappen had gemaakt over pedofilie en verkrachting.

"Ik sta niet achter de ongepaste grappen die hij jaren geleden maakte, maar hij is een goed persoon", schrijft Chris Pratt, een van de acteurs uit "Guardians of the Galaxy", op Instagram. "Persoonlijk zou ik graag zien dat hij terugkeert als regisseur van deel drie."

Samen met zijn collega-acteurs ondertekende Pratt verder een open brief. "We staan allemaal achter James Gunn", aldus de acteurs, onder wie ook Bradley Cooper, Zoe Saldana en Vin Diesel. "We waren allemaal in shock door zijn plotselinge ontslag en hebben expres tien dagen gewacht met reageren zodat we konden nadenken, bidden, luisteren en discussiëren."

"Tijdens die periode werden we aangemoedigd door de massale steun van fans en leden van de media die willen dat James terug als regisseur van 'Guardians of the Galaxy Vol. 3' wordt aangesteld. Tegelijk werden we ontmoedigd door zij die zo gemakkelijk om de tuin werden geleid en de vele complottheorieën over hem geloofden." Alle acteurs zeggen ernaar uit te kijken om in de toekomst" weer met Gunn te werken. "Zijn verhaal is nog lang niet klaar."

Tenslotte hoopten ze ook dat er geen verdere afrekeningen in de media volgen en dat mensen goed nadenken voor ze zich uitdrukken online. "Op die manier kunnen we leren om mensen te helpen en genezen in plaats van pijn te doen."

Disney ontsloeg Gunn, die ook de eerste twee delen van de Marvel-film "Guardians of the Galaxy" maakte, op 20 juli. "De beledigende houding en uitspraken op het Twitteraccount van James zijn onverdedigbaar en stroken niet met de waarden van onze studio en daarom hebben we onze zakelijke relatie met hem verbroken", liet Disney weten in een verklaring.

Eerder drong actrice Selma Blair, bekend voor haar rollen in "Legally Blonde", "The Sweetest Thing" en "Hellboy", er bij Disney aan om Gunn opnieuw aan te nemen. Volgens Gunn waren de oude tweets "taboegrappen", bedoeld om te choqueren.

Het derde deel van "Guardians of the Galaxy" zou in 2020 moeten verschijnen.