De Britse acteur Bernard Hepton is vrijdag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de krant The Guardian. Hepton verwierf grote bekendheid met zijn rollen in de BBC-reeksen "Colditz" en "Tinker, Tailor, Soldier, Spy".

Door zijn strenge, aristocratische uiterlijk was Hepton geknipt om in "Colditz", een reeks uit het begin van de jaren 70 over Britse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog die uit hun stalag in Colditz (in Saksen) proberen te ontsnappen, de rol te spelen van de Duitse bevelhebber van het kamp.

In "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" (1979), naar de roman van John Le Carré met Alec Guinness als hoofdpersonage George Smiley, portretteerde hij Toby Esterhase. Andere tv-reeksen waarin Hepton de generiek sierde, waren "The Six Wives of Henry VIII", "Elizabeth R" en "Mansfield Park".

In zijn bijna zeventig jaar durende carrière doorzwom Hepton ook veel filmwatertjes, maar een hoofdrol was hem op het witte doek niet gegund. Wel speelde hij opmerkelijke nevenrollen in films als "Get Carter" (1971) en "Voyage of the Damned" (1976).