Regisseur James Foley zet zijn schouders onder een film over de legendarische ontsnapping uit de zwaar beveiligde Amerikaanse gevangenis Alcatraz. Dat meldt het online filmmagazine Collider.

De gevangenis op het eiland Alcatraz, voor de kust van San Francisco, was tot in de jaren 60 een van de meest beruchte en zwaarst beveiligde van de Verenigde Staten. Alleen de 'ergste gevallen' werden er opgesloten. Ontsnappen uit Alcatraz werd als onmogelijk beschouwd, tot drie gedetineerden er in 1962 wél in slaagden om - via en tunnel en met een zelfgemaakt vlot - van het gevangeniseiland te verdwijnen. Over hun uiteindelijke lot werd nooit iets ontdekt, al belandde in 2013 bij de politie wel een brief van iemand die beweerde één van de drie ontsnapte mannen te zijn.

Het verhaal was eerder al een inspiratie voor filmmakers. In 1979 verscheen 'Escape from Alcatraz' van regisseur Don Siegel, met Hollywood-icoon Clint Eastwood in de hoofdrol. Eastwood speelde toen Frank Morris, het vermeende brein achter de ontsnappingsoperatie. Het personage zal in diezelfde zin ook in de komende verfilming verschijnen.

Regisseur Foley, die een aantal afleveringen van 'House of Cards' regisseerde en onlangs ook de films 'Fifty Shades Darker' en 'Fifty Shades Freed' maakte, neemt het project voor zijn rekening. Het is niet duidelijk of het net als in 1979 ook nu om een boekverfilming gaat, dan wel om een compleet nieuw script. Ook over de cast of releasedatum zijn nog geen details bekendgemaakt.