Ethan Hawke bekroond op het Locarno Film Festival © BELGA

De Amerikaans acteur, schrijver en regisseur Ethan Hawke ontving gisteren op het 71ste Locarno Film Festival de 'Excellence Award'. Hij presenteerde er op de Zwitserse Piazza Grande zijn nieuwste film "Blaze".

De 'Excellence Award' is een eerbetoon aan persoonlijkheden uit de zevende kunst die door hun werk en talent de cinema hebben verrijkt. Juliette Binoche, Isabelle Huppert en John Malkovich behoren tot de vorige winnaars van deze prijs.

"Blaze" vertelt het verhaal van de vergeten Amerikaanse countryzangeres Blaze Foley (1949-1989). Het is "een film over een muzikant waarbij de muziek de hoofdrol speelt", vertelde 47-jarige regisseur op een persconferentie.

Aan de bijna 8.000 aanwezige toeschouwers zei hij: "Het is heel inspirerend voor mij om hier de cinema te vieren met zoveel mensen van verschillende generaties die van film houden."

In een interview met GQ Magazine liet Hawke onlangs optekenen dat zijn huwelijk met Uma Thurman misliep nadat hij in 2001 een Oscarnominatie kreeg voor zijn rol in "Training Day". "Het had het begin van iets moois kunnen zijn, want het was toen het hoogtepunt van mijn loopbaan, maar ik ging scheiden en raakte depressief", aldus Hawke. Uiteindelijk ging het koppel in 2005 uit elkaar.

"Als je depressief bent, zie je heel duidelijk wat er nep is aan mensen en het leven. Hoe leeg beroemdheid is, ik begon het allemaal door te krijgen." De acteur worstelde met zijn demonen, maar had naar eigen zeggen gelukkig veel steun aan de kinderen die hij met Thurman heeft. "Het mooie van kinderen is dat ze je elke dag nodig hebben, wat voor balans zorgt. Dat je doorhebt dat het leven niet alleen maar om jezelf draait."

Hawke zei, ondanks dat hij vier Oscarnominaties op zijn naam schreef, nu voornamelijk filmrollen accepteert om de alimentatie te kunnen betalen. "Mijn beste films zijn niet degene met de hoogste salarisstrook. Maar ik ben nu 47 en betaal naast alimentatie ook de gezondheidsverzekering van mijn kinderen en hun opleiding dankzij acteren. Daarnaast kan ik op die manier ook een aantal goede doelen steunen." Hawke is hertrouwd met actrice Ryan Hawke, met wie hij twee dochters heeft.