De Europese Unie heeft Rusland vandaag officieel gevraagd om "gepaste medische verzorging" te voorzien voor Oleg Sentsov. De Oekraïense filmmaker werd in mei 2014 gearresteerd door de Russische veiligheidsdiensten omdat hij verdacht werd van het plannen van terreuraanslagen op de Krim, en is sinds mei in hongerstaking in zijn Russische cel.

De gezondheidstoestand van Sentsov gaat er volgens de Europese Unie zienderogen op achteruit. "Wij verwachten van Rusland dat het een passende medische behandeling voorziet", stelt de Europese Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Federica Mogherini vrijdag in een persbericht.

De 42-jarige Sentsov is afkomstig van de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland na een conflict met Kiev in 2014 illegaal annexeerde. In mei van dat jaar werd Sentsov opgepakt door de Russische federale veiligheidsdienst FSB, officieel omdat hij een terreuraanslag op de Krim zou hebben gepland. Sentsov zelf blijft erbij dat hij voedsel en andere levensmiddelen naar Oekraïense soldaten bracht tijdens de annexatie van het schiereiland. In augustus 2015 werd hij veroordeeld tot 20 jaar cel. Vorig jaar werd hij overgeplaatst naar een Siberische gevangenis, waarna hij in mei besliste in hongerstaking te gaan.

Volgens de woordvoerster van Mogherini is de gezondheidstoestand van Sentsov "catastrofaal". Volgens zijn nicht trekt de Oekraïense filmmaker het niet veel langer. "De Europese Unie hoopt dat Rusland de internationale mensenrechten zal respecteren en dat alle Oekraïense burgers die illegaal worden vastgehouden in Rusland en op de Krim snel zullen worden vrijgelaten", aldus de woordvoerster.

De Franse president Emmanuel Macron heeft vandaag telefonisch overleg met de Russische president Vladimir Poetin, waarin hij het lot van Sentsov zal aankaarten.

Sentsov kreeg in 2012 een bekroning op het Filmfestival van Rotterdam voor zijn debuut 'Gamer'. Verschillende regisseurs, producenten en activisten protesteerden begin juli samen met de leden van de European Film Academy voor de deuren van de Russische ambassade in Berlijn tegen zijn opsluiting.