Disney onder vuur na casting van hetero-acteur voor eerste "openlijk homopersonage" © BELGA

Brits acteur en comedian Jack Whitehall krijgt een belangrijke rol in de nieuwe film 'The Jungle Cruise', zo heeft filmstudio Disney aangekondigd. Opvallend detail: de heteroseksuele acteur gaat het allereerste "openlijk homoseksuele" Disney-hoofdpersonage vertolken. Die aankondiging werd niet op het verhoopte applaus onthaald. Integendeel: Disney oogstte er bakken kritiek mee.

De klassieke Disneyfilms blijven razend populair, maar het moet gezegd: bepaald representatief voor een diverse maatschappij zijn ze meestal niet. Holebi's of niet-blanke personages zijn gewoonlijk amper van tel. De studio wil dat conservatieve imago nu van zich afschudden. Disney pakte deze week uit met de aankondiging dat in 'The Jungle Cruise' voor het eerst een "openlijk homoseksueel" hoofdpersonage te zien zal zijn.

Hoewel de studio met deze onthulling naar alle waarschijnlijkheid lof wilde oogsten voor een 'positieve boodschap', schoot het nieuws bij veel mensen net in het verkeerde keelgat. In internationale media weerklinkt vrijwel alleen kritiek. Dat heeft alles te maken met de casting voor de rol. De rol gaat namelijk naar Jack Whitehall - zelf allesbehalve homoseksueel.

"Ironisch genoeg moeten holebi's al jarenlang hetero-rollen spelen om de maatschappij tevreden te stellen en niet te worden uitgescholden. Nu worden hetero-acteurs BETAALD om homoseksueel te spelen", klinkt het bij onder meer twitteraar James Brumpton. Op verscheidene sociale media regende het intussen gelijkaardige opmerkingen.

Verder wordt naar verluidt gevreesd dat het personage, eerder dan een positief voorbeeld, een typetje zou worden dat vooral voor het komische effect wordt gebruikt. Ondanks de kritiek heeft Disney al duidelijk gemaakt dat Whitehall niet vervangen wordt.