Holebifilmfestival vertoont in 2018 voor het eerst films in alle Vlaamse provincies © BELGA

De 18e editie van het Holebifilmfestival vindt plaats van 6 tot 30 november. Gedurende drie weken worden in totaal 25 langspeelfilms, 26 kortfilms, 3 documentaires, 2 podiumvoorstellingen en 2 evenementen vertoond. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival zijn er in alle Vlaamse provincies activiteiten, meer bepaald op 21 locaties waarvan 9 die voor het eerst worden aangedaan.


De organisatie verkeerde, door de overheveling van de persoonsgebonden materies - waaronder het gelijke kansenbeleid - van de provincie, een tijdlang in onzekerheid over het voortbestaan van het festival. "Bij de Vlaamse overheid en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vonden we uiteindelijk nieuwe middelen om het festival opnieuw te organiseren en een doorstart te maken in alle Vlaamse provincies", zei woordvoerder Bram Deschamps.

Het festival gaat op 6 november in Leuven van start met het traditionele Holebikort waar een kortfilmwedstrijd aan verbonden is. De organisatoren selecteerden 4 kortfilms uit 165 inzendingen afkomstig uit 31 landen. Andere highlights zijn de films 'The Cakemaker' (Ofir Raul Graizer), 'Rafiki' (Wanuri Kahiu), 'Sidney & Friends' (Tristan Aitchison), 'Maurice' (James Ivory), 'The Happe Prince' (Rupert Everett), enz. Voor scholieren is er een apart programma op maat.