Mechelen: Groene BV's scoren het best © BELGA

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen zijn ook vier Bekende Vlamingen verkozen. Twee acteurs en twee zangers zullen in de gemeenteraad zetelen, vooral binnen de groene fractie scoren de BV's hoog.


Drie BV's zullen in de meerderheid zetelen: actrice Tine Van Den Brande, zanger Tom Kestens en Yevgueni-kopman Klaas Delrue. De drie waren kandidaat voor de Stadslijst van burgemeester Bart Somers en maken deel uit van de groene fractie.

Van Den Brande scoorde het hoogst met 1.631 voorkeurstemmen, Kestens behaalde 1.482 voorkeurstemmen en Delrue, die voor het eerst op de lijst stond, behaalde 1.300 voorkeurstemmen. De vierde BV die in de gemeenteraad zal zetelen, is acteur Dirk Tuypens. Als lijsttrekker van PVDA behaalde hij 712 voorkeurstemmen. Tuypens wordt wel naar de oppositiebanken verwezen.

Zanger Patrick Riguelle, bekend van De Laatste Showband, werd niet verkozen. Hij strande op 247 voorkeurstemmen en verlaat op 1 januari dus de gemeenteraad. Riguelle was pas gemeenteraadslid sinds april dit jaar, toen Tine Van Den Brande de socialistische fractie verliet om zich aan te sluiten bij de Stadslijst.

Bij de beroepspolitici scoorde burgemeester Bart Somers het hoogst: hij behaalde 15.597 voorkeurstemmen. Fractieleider in de Kamer voor Groen Kristof Calvo kon rekenen op 3.607 voorkeurstemmen, terwijl minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) het moet doen met 929 naamstemmen.