Quincy Jones: "Ray Charles liet me op mijn vijftiende kennismaken met heroïne" © BELGA

De 85-jarige Quincy Jones, die in zijn carrière 27 Grammy Awards won en samenwerkte met grootheden als Michael Jackson, Aretha Franklin, Tupac en Frank Sinatra, heeft weer van zich laten horen. Dit keer via een interview met The Hollywood Reporter, waarin hij onthulde dat niemand minder dan zijn goede vriend en soullegende Ray Charles hem op zijn vijftiende liet kennismaken met heroïne en dat hij drugs kocht van Malcolm X.


De legendarische muziekproducer - die de laatste maanden wel vaker met opmerkelijke uitspraken in het nieuws verscheen - beschrijft hoe hij rondhing met Ray Charles nadat ze samen opgetreden hadden eind de jaren 40. In een bepaalde club zat iedereen in een hoekje aan de drugs, en ook Jones kon zich niet bedwingen.

Nog volgens Jones kocht hij daarna regelmatig heroïne in de New Yorkse wijk Harlem van een dealer genaamd Detroit Red - een pseudoniem van de latere leider en woordvoerder van de Nation of Islam Malcolm X, die in 1965 werd vermoord.

Jones' leven en werk vormen het onderwerp van een nieuwe documentaire op Netflix, 'Quincy', die zes decennia muziekgeschiedenis overspant.