Twee Vlaamse films genomineerd voor European Animation Awards © BELGA

De Vlaamse animatiefilms 'Bloeistraat 11' van Nienke Deutz en 'Ce magnifique gâteau!' van Emma De Swaef en Marc James Roels hebben nominaties in de wacht gesleept voor de Emile Awards, ook bekend als de European Animation Awards (EAA). Dat meldt vandaag het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Ook de Vlaamse coproducties 'Funan, Another Day of Life' en 'Captain Morten and the Spider Queen' zijn genomineerd.


De EAA's werden in 2017 voor het eerst uitgereikt en zijn een bekroning voor de Europese animatiesector, met awards in 18 categorieën. De prijzen worden op 8 december uitgereikt in Rijsel.

In totaal werden vandaag 90 nominaties bekendgemaakt. Daarvan gaan er 13 naar Vlaamse producties en coproducties. 'Bloeistraat 11' en 'Ce magnifique gâteau!' zijn beide genomineerd in de categorie Best Direction in an Animated Short Film. 'Another Day of Life' is genomineerd de categorieën Best Direction, Best Background & Character Design, Best Writing, Best Sound Design en Best Soundtrack. 'Funan' sleepte vier nominaties in de wacht: Best Direction, Best Background & Character Design, Best Writing en Best Sound Design. Ten slotte is ook 'Captain Morten and the Spider Queen' twee keer genomineerd, in de categorieën Best Direction en Best Character Animation.

'Bloeistraat 11' is een korte animatiefilm over twee jonge meisjes die onafscheidelijk zijn, tot de puberteit hun vriendschap op de proef begint te stellen.

'Ce magnifique gâteau!', een middellange stop-motion animatiefilm, vertelt het verhaal van vijf personages in het koloniale Afrika aan het eind van de 19de eeuw. Voor de opnames brachten de makers acht maanden door in de animatiestudio van Beast Animation.

'Another Day of Life', een Pools-Spaans-Belgische coproductie, is een hybride documentaire van Raúl de la Fuente en Damian Nenow waarin archiefbeelden worden vermengd met animatie- en live action-elementen. De film vertelt het verhaal van een reis die de Poolse sterjournalist Ryszard Kapuscinski in 1975 maakte in Angola.

'Funan', een Belgisch-Frans-Luxemburgs-Cambodjaanse coproductie, gaat over een jong gezin in Cambodja dat uit elkaar wordt gerukt door de troepen van Pol Pot tijdens de brutale inval van de Rode Khmer in 1975.

In 'Captain Morten and the Spider Queen', een Belgisch-Ests-Iers-Britse coproductie, staat de tienjarige Morten centraal, die zijn dagen doorbrengt met dagdromen en speelgoedschepen bouwen. Op een dag verandert een tovenaar Morten per ongeluk in een insect en begint een spannend avontuur met een spinnenkoningin en een schorpioenpiraat.