Ook Canadese rocker Neil Young verliest woning aan bosbranden © BELGA

Bij de bosbranden in Californië zijn enkele rockers, onder wie Neil Young, hun huizen verloren, zo heeft loudersound.com vandaag gemeld.


Neil Young wijst voor het verlies van zijn huis de Amerikaanse president Donald Trump met de vinger, omdat die volgens de Canadees te weinig doet in verband met klimaatsverandering. De 73-jarige rocker ziet met lede ogen toe hoe Donald Trump - "onze zogezegde leider" - onwaarheden verspreidt, schrijft hij op zijn website. "Het is tijd voor een afrekening."

"Californië is kwetsbaar", schrijft Young. "Het is niet langer een bosbrand op het moment dat ik dit schrijf. We zijn kwetsbaar door de klimaatverandering. Het extreme weer en de langdurige droogt zijn hier mee voor verantwoordelijk."

Young noemt Californië een paradijs, een geschenk voor iedereen die er woont. "En het is triest dat we het niet kunnen beschermen tegen Moeder Natuur. We houden van Californië, het is niet zo dat we slecht voorbereid zijn. We moeten opboksen tegen iets dat groter is dan we ooit gezien hebben. Brandweermannen hebben zoiets nog nooit meegemaakt. Dat heb ik de voorbije dagen meermaals gehoord. Ik ben mijn huis kwijt, weer één. Hopelijk kunnen we samenkomen en de klimaatverandering een halt toeroepen. We hebben er alle middelen voor."

Om af te sluiten haalt Young nog eens uit naar de president. "Onze leider tart de wetenschap. Hij geeft meer om zijn eigen mening dan om de mensen waarvan hij de leider is."

Ook frontman Fred Durst van Limp Bizkit is zijn huis kwijtgeraakt. Zijn collega Wes Borland is apparatuur, waaronder gitaren en versterkers, in een brandende woning kwijtgespeeld. Meerdere muzikanten zijn geëvacueerd. Ook acteur Will Smith liet weten te moesten vluchten uit zijn woonst omdat de vlammen te dichtbij kwamen.