'Fantastic Beasts 2' overheerst de box office, maar stelt teleur © BELGA

Recensenten zijn absoluut niet te spreken over 'Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald'. Ook in de Noord-Amerikaanse bioscopen scoorde de film afgelopen weekend slechter dan eender welke voorganger in het 'Harry Potter'-universum. Toch deed de prent het in zijn openingsweekend beter dan de concurrentie.


De sequel op 'Fantastic Beasts and Where to Find Them' bracht afgelopen weekend in Noord-Amerika 62,2 miljoen dollar (54,5 miljoen euro) op. Dat is tot dusver het dieptepunt van de franchise. De eerste 'Fantastic Beasts' had in 2016 ook al een tegenvallend resultaat neergezet. Met 74 miljoen dollar (64,8 miljoen euro) deed de film het toen al slechter dan eender welke 'Harry Potter'-film. Opvolger 'The Crimes of Grindelwald' wist het voorbije weekend een nog slechter resultaat neer te zetten.

Ondanks de tegenvallende opbrengst wist geen enkele andere film het voorbije weekend meer volk naar de Noord-Amerikaanse filmzalen te lokken dan 'Fantastic Beasts 2'. De eerste recensies bleken echter ronduit vernietigend. Zowat de gehele Amerikaanse vakpers liet zich negatief uit over de met special effects en filmsterren overladen productie.

De indrukwekkende sterrencast, met onder meer Johnny Depp en Jude Law in de hoofdrollen, kon niet veel goedmaken. Zo zouden de verhaallijnen te ingewikkeld zijn - echter zonder veel inhoud te bieden - en worden volgens recensenten nodeloos veel nieuwe personages op het publiek losgelaten. Het kluwen van familiebanden tussen nieuwe en vertrouwde personages brengt kijkers onnodig in de war, klinkt het.

Op de gezaghebbende filmwebsite RottenTomatoes blijft de nieuwste 'Fantastic Beasts' onder professionele recensenten steken op een teleurstellende score van 40%. "Ongeveer even spannend als een uitstapje naar Zweinsteins meest verwaarloosde toilet", laat één beoordelaar zich laatdunkend uit. Het brede publiek gunt de film echter nog een gemiddelde score van 70%.