Tom Lenaerts trekt van leer tegen De Roover en Calvo: "Zijn jullie niet beschaamd?" © BELGA

Tv-maker Tom Lenaerts heeft gisteravond een opmerkelijke passage gemaakt in 'Van Gils & gasten' op VRT-zender één. "Zijn jullie niet beschaamd?", zo richtte hij zich tot Groen-fractieleider Kristof Calvo en kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA), tijdens een debat over het VN-migratiepact.


Toen beide politici tijdens het praatprogramma woorden wisselden over het veelbesproken pact, hadden ze er wellicht niet op gerekend dat ze vooral af te rekenen zouden krijgen met een kwade tv-maker. Die laatste kwam tussenbeide om zijn ongezouten mening te geven over het politieke "circus" rond het migratiepact. Lenaerts deed dat bovendien in ongemeen harde bewoordingen en stak zijn verontwaardiging daarbij niet onder stoelen of banken.

Enkele uren nadat een wisselmeerderheid in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken de resolutie goedkeurde die het VN-migratiepact steunt, waren beide heren bij VRT uitgenodigd om dat te komen uitleggen. Meerderheidspartij N-VA stemde tegen, maar oppositiepartijen SP.A, Groen-Ecolo en CDH stemden voor.

De gemoederen raakten in de studio snel verhit, maar de zwaarste kritiek was pas te horen toen Lenaerts het tweetal besloot te onderbreken. "Maar mannekes, wacht nu eens even. Zijn jullie nu niet beschaamd?", kwam de tv-maker abrupt tussenbeide. "Ik snap dat politiek een spel is. Maar het mag geen circus worden, want dan wordt het nefast voor onze toekomst. Jullie zijn slecht bezig. Ik wind mij er hard in op omdat ik dit ongelofelijk belangrijk vind. Waar zijn jullie mee bezig?", aldus een hoorbaar verontwaardigde Lenaerts, die ook nog toevoegde dat hij de politieke actualiteit niet meer uitgelegd krijgt aan zijn 15-jarige dochter.

"Ik zoek geëngageerde politici die oplossingen vinden in de vorm van een compromis. Ik heb de indruk dat dat niet lukt", ging Lenaerts verder. "De manier waarop dit gebeurt, is echt beschamend. Los het op en kom volgende week terug om te zeggen dat jullie beter jullie best gaan doen."

De Roover repliceerde op zijn beurt dat de afgelopen dagen net blijk geven van het "engagement" van politici - zowel vanuit de meerderheid als de uit oppositie. "Wij staan ergens voor", ging hij volop in het verweer.