Eviva España: Annemie Struyf volgt een jaar lang Vlaamse dromers in Spanje © VRT

Vanaf woensdag brengt Eén de nieuwe reportagereeks Eviva España. Na haar jaar in Frankrijk reist Annemie Struyf nu verder zuidwaarts: naar Spanje, met stip onze meest geliefde zuiderse bestemming. Niet alleen als zonnige vakantieplek, maar ook als droomland om een nieuw leven op te bouwen. Hier gaat Annemie verder op onderzoek, nog dieper de zuiderse droom en de Spaanse ziel in. Want Spanje is een heel ander land dan la douce France.


Een jaar lang doorkruist Annemie dit immense land, en volgt ze het wel en wee van dromers-landgenoten die met vallen en opstaan een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Ver voorbij de zon-en-zee-clichés ontdekt Annemie vandaag een Spanje met vele gezichten en een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mensen die hun ultieme droom proberen waar te maken.

Vooral de laatste 20 jaar zijn er opvallend veel Belgen naar Spanje vertrokken, en heus niet  alleen om op vakantie te gaan of te overwinteren. Een eigen huis onder de Spaanse zon, dat werd – en is nog steeds - de ultieme droom van vele dromers. Zo kopen momenteel gemiddeld elf Belgen per dag een woning op Spaanse bodem. En intussen zijn er ongeveer 35.000 Belgen in Spanje gedomicilieerd. Bij voorkeur trekken al die 'Spanje-mensen' naar de kuststreken – de Costa Brava, Costa del sol, Costa Blanca – met een voorkeur voor de regio’s Alicante, Malaga, Valencia en Catalonië.

De nieuwe reeks Eviva España gaat niet alleen over de costa’s, maar ook over het onherbergzame en minder bekende binnenland. En over mensen die met vallen en opstaan naar Spanje emigreren, met de bedoeling daar een inkomen te verwerven, zich te integreren, hun kinderen naar een Spaanse school te sturen en de rest van hun dagen in hun nieuwe vaderland te slijten.

Annemie: "Spanje is extremer dan Frankrijk: de hitte is ondraaglijker, en ja, de regen soms hardnekkiger, bijvoorbeeld in Asturias. De dorpen zijn vaak nog desolater en de plaatselijke bevolking lijkt in sommige gevallen minder geneigd om de nieuwkomers te omarmen. Er is ook meer zichtbare armoede. Kortom, voor de mensen die - ver weg van de costa’s - hun droom najagen zijn de omstandigheden vaak extremer dan in Frankrijk."

Een jaar lang zwerft Annemie doorheen Spanje, van het ene verhaal naar het andere. Spannend, verbazend, triest of grappig, intrigerend en respectvol. Al die unieke dromen brengt Annemie samen in haar nieuwe reeks Eviva España. Een reeks over dromen en verlangens, werken en rusten, vallen en opstaan, en weer verder gaan, ondanks alles.

Bekijk Eviva España elke woensdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via proximustv.be of de Proximus TV-app. Klik hier om het programma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!