Escape at Dannemora - True crime fictie met topcast nieuw op Canvas © Showview

Vanaf woensdag kan je op Canvas de gloednieuwe topserie Escape at Dannemora ontdekken, een op ware gebeurtenissen gebaseerde fictiereeks over een merkwaardige ontsnapping uit de gevangenis van Dannemora tegen de Canadese grens in 2015. Twee moordenaars wisten toen te ontsnappen met de hulp van een vrouwelijke gevangenismedewerker met wie ze allebei een seksuele relatie hadden.


De achtdelige reeks werd geregisseerd door Ben Stiller met in de hoofdrollen Benicio del Toro (Traffic, 21 Grams), Patricia Arquette (Boyhood, Medium) en Paul Dano (12 Years a Slave, There Will Be Blood).

Het smeuïge en spectaculaire ontsnappingsverhaal deed in de Verenigde Staten destijds heel wat stof opwaaien. Voor het Amerikaanse publiek was de afloop dus al vooraf bekend, en toch waren pers en publiek heel enthousiast over de reeks. Vooral de eerlijke en weinig glamoureuze vertolkingen van de hoofdrolspelers werden geprezen. Met op de eerste plaats Patricia Arquette, die met veel overtuiging en zelfrelativering de wat slonzige en verveelde gevangenisopzichter Tilly Mitchell speelt.

Voor Vlaamse kijkers komt daar nog het spannende verloop van het verhaal bij. Maar zelfs wie niet aan de verleiding kan weerstaan om even te googelen naar de feiten in Dannemora, zal net als de Amerikaanse kijkers veel voldoening vinden in de realistische en allesbehalve empathische benadering van de gebeurtenissen en de 'helden' in Escape at Dannemora.

Het verhaal

De 51-jarige Tilly Mitchell (Patricia Arquette) werkt als opzichter in het naaiatelier van de Clinton Correctional Facility, een grote gevangenis in het plaatsje Dannemora in de staat New York, tegen de grens met Canada. Tilly is een verveelde, ongelukkige vrouw. Ze zit vast in een liefdeloos huwelijk met Lyle Mitchell (Eric Lange), en ook haar job biedt weinig soelaas. Ze is even weinig gemotiveerd als haar ‘personeel’ in het atelier.

Om de lethargie te doorbreken, verdwijnt Tilly regelmatig in de opslagruimte om er seks te hebben met David Sweat (Paul Dano), een intelligente, handige, maar ook opvliegende 34-jarige man die veroordeeld is voor de moord op een politieman. Er is niks opwindends of romantisch aan hun niet zo geheime relatie, en toch is Tilly gefrustreerd wanneer David niet meer in het atelier mag werken.

Maar al snel dient zich een vervanger aan: de gladde manipulator Richard Matt (Benicio Del Toro), een gewetenloze moordenaar die in de cel naast die van David zit. Het is Richard die een ingewikkeld plan bedenkt om te ontsnappen via de kelders en de dienstbuizen van de gevangenis. Daarvoor zet hij vooral David aan het werk, die nachtenlang gaat vijlen en beitelen om hun ontsnappingsweg vrij te maken.

Ondertussen begint Richard op zijn beurt een seksuele relatie met Tilly. Hij overtuigt haar om hen te helpen en samen met hen te vluchten. Samen zullen ze een nieuw leven beginnen in Mexico. Ze laat zich makkelijk overhalen, want ze zit evenzeer gevangen in haar eigen leven als haar twee minnaars in de gevangenis.

Maar natuurlijk loopt niet alles zoals gepland...Escape at Dannemora is een productie van Showtime. De serie is gloednieuw: ze ging in Amerika in première op 18 november. De Amerikaanse pers was erg lovend voor de reeks. Die kreeg ook twee nominaties voor de Golden Globes (Beste miniserie en Beste actrice in een miniserie) en kon er daar op zondag 6 januari ook één van 'verzilveren' (Patricia Arquette als Beste Actrice).

Bekijk Escape at Dannemora vanaf woensdag omstreeks 22u10 op Canvas of waar je ook bent via proximustv.be of de Proximus TV-app. Klik hier om de reeks op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!