VTM graaft in eigen verleden dit voorjaar © BELGA

VTM bestaat 30 jaar en dat zal de kijker geweten hebben. De zender graaft dit voorjaar in zijn eigen verleden met shows, terugblikken en fictie. Met als blikvangers: de terugkeer van "Blind Date" en de eerste fictiereeks van Emmy-winnaar Tim Van Aelst.


De datingshow "Blind Date" was in de beginjaren een van de paradepaardjes van de commerciële omroep. Drie mannen/vrouwen zitten verscholen achter een wand en de kandidaat aan de andere kant stelt hen vragen in de hoop er de juiste date uit te pikken. Het koppel vertrekt vervolgens op reis.

"Aan de basis is niets veranderd", zegt creatief directeur Davy Parmentier. Dat betekent: dezelfde iconische jingle, de bekende podiumtrap en dezelfde stem die de kandidaten ludiek aankondigt. De presentatrice is wel nieuw: Nathalie Meskens treedt in de voetsporen van Ingeborg.

Ook nieuw is dat er nu twee "jagers" tegen drie "prooien" staan en dat in een nieuwe ronde een bekende van de kandidaat aan het woord komt. Bijvoorbeeld: moederlief die komt vertellen dat haar zoon eens een week geconstipeerd is geweest nadat hij een Imodium had geslikt in plaats van een Motilium.

Wie die vernedering niet wil meemaken, kan misschien een lief vinden via "Blind Getrouwd". Dat programma is toe aan zijn vierde seizoen. Liefst 3.700 mensen schreven zich in om te trouwen met iemand die ze niet kennen. "Als er al een taboe op dit programma zat, is het nu echt doorbroken", zegt programmadirecteur Ricus Jansegers. Wie toch uit de boot valt, kan de boer op. Ook "Boer Zoekt Vrouw" blijft immers bestaan, opnieuw met boeren in het buitenland.

Terug naar 30 jaar VTM. De bejubelde programmamaker Tim Van Aelst, die onlangs een Emmy won met "Hoe zal ik het zeggen? ", waagde zich met zijn productiehuis Shelter voor het eerst aan een fictiereeks. "Studio Tarara" is een dramareeks die zich afspeelt achter de schermen van een VTM-sketchprogramma in 1993. "Uit de duim gezogen, maar we putten natuurlijk uit onze eigen ervaringen en de verhalen van toen", dixit Van Aelst.

Dertig jaar geleden hield VTM zijn startshow in het Kursaal van Oostende, nu kiest de zender voor een feest in het pop-up theater van Studio 100 in Puurs, waar de musical 40-45 loopt. De verjaardagsshow komt op 1 februari op tv en wordt een "aaneenschakeling van verrassende VTM-momenten, met programma's en gezichten van vroeger en nu".

Even oud als VTM is het VTM NIEUWS. Over die verjaardag brengt VTM vanaf 22 januari een driedelige reeks. Gezichten van vroeger en nu vertellen daarin hoe ze de grote nieuwsmomenten van de voorbije jaren hebben meegemaakt. "We merken dat mensen veel vragen hebben over het nieuws. We geven ze een blik achter de schermen", zegt hoofdredacteur Nicholas Lataire.

In totaal presenteert VTM dit voorjaar elf nieuwe programma's en een heleboel nieuwe seizoenen van succesprogramma's. Het vertrouwen is groot in de Medialaan. Zeker na een najaar met goeie kijkcijfers. "We hebben ons beste resultaat gehad sinds 2002", zegt Jansegers.