Derde verfilming van Frank Herberts 'Dune' in de maak © BELGA

Schrijver Frank Herberts science-fictionklassieker 'Dune' wordt, voor de derde keer, verfilmd. Na David Lynch in 1984, de driedelige tv-minireeks uit 2000 en de documentaire uit 2013 over de mislukte, ambitieuze poging van de Chileense striptekenaar-cultcineast Alejandro Jodorowsky om het sf-meesterwerk in de jaren 70 op pellicule te krijgen, is het dit jaar de beurt aan de Canadese sterregisseur Denis Villeneuve.


Villeneuve, die eerder al sf-ervaring opdeed met de sequel op 'Blade Runner' (2017) en 'Arrival' (2016), schreef mee aan het scenario en is druk doende zijn cast samen te stellen. Na Timothée Chalamet, sinds 'Beautiful Boy' in Vlaanderen wereldberoemd, en Rebecca Ferguson, wist de Canadees ook Stellan Skarsgard te strikken. De beroemde Zweedse acteur zal de rol incarneren van de dikke baron Vladimir Harkonnen, de slechterik uit Herberts romans. Chalamet speelt het personage Paul Atreides, de sleutelrol die in de film van Lynch werd gespeeld door Kyle MacLachlan.

Het verhaal over de zoektocht naar het levensverlengende kruid 'melange' speelt zich af op de planeet Arrakis in het jaar 10.191.

Met de opnames wordt dit voorjaar begonnen in Boedapest en Jordanië. Villeneuve heeft al laten weten dat hij minstens twee Dune-films wil maken. Voorwaarde daarvoor is dat zijn eersteling voldoende (commercieel) succes kent.