Berlinale voegt 11 films toe aan haar programma, waarvan 5 gedraaid door cineastes © BELGA

De organisatoren van de Berlinale, het eerste grote internationale filmfestival van het jaar, hebben elf nieuwe films toegevoegd aan het officiële luik van de competitie, waaronder prenten uit China, Noorwegen, Mongolië en Israël, en nog eens zes andere aan de nevensectie Berlinale Special. De bekendste cineasten uit het verse aanbod zijn drie vrouwen: Agnieszka Holland, Agnès Varda en Isabel Coixet. Onder de speciale vertoningen vallen debuutfilms op van de Britse acteur Chiwetel Ejiofor ('The Boy Who Harnessed the Wind') en de van de reeks 'Narcos' bekende Braziliaanse acteur Wagner Moura ('Marighella').


Van de vermaarde Poolse cineaste Holland gaat 'Mr Jones' aan de Potsdamer Platz in wereldpremière, een film over de Welshe journalist Gareth Jones die in de jaren 30 het westen op de hoogte bracht van de holomodor, de massale hongersood in de toenmalige Sovjet-republiek Oekraïne. De hoofdrollen worden gespeeld door James Norton en Vanessa Kirby.

Veterane Varda is aanwezig met haar autobiografische 'Varda par Agnes' en van de Spaanse Coixet, bekend van en sinds 'My Life Without Me' (2003), wordt 'Elisa y Marcela' vertoond. Ook met de Macedonische Teona Strugar Mitevska gaat de Berlinale de vrouwelijke-cineastentoer op. De regisseuse van 'How I killed a Saint' blikte tijdig de film 'God exists, her name is Petrunija' in. Die prent met een feministisch klinkende titel heeft met Entre Chien et Loup ook Belgische coproducenten.

Een bekende naam is Wang Shiaoshuai. Van de Chinese filmer, maker van het geprezen 'Beijing Bicycle', prijkt 'So Long My Qon' op de lijst van competitiefilms, naast 'The Operative' van de Israëlier Yuval Adler (met Diane Kruger), 'Who You Think I Am' van de Fransman Safy Nebbou (met Juliette Binoche), het Mongoolse 'Öndôg', 'La pranza dei bambini' van de Italiaan Claudio Giovannesi, het Duitse 'Systemsprenger' (ook al gemaakt door een vrouw, Nora Fingscheidt) en het Scandinavische 'Out Stealing Horses' (met Stellan Skarsgeld) van Hans Peter Moland, bekend van de thriller 'In Order of Disappearance'.