Verkeersovertreding van Davy Gilles in VTM-programma lokt kritiek uit © BELGA

De passage van acteur Davy Gilles (42) gisteravond in het VTM-programma 'Groeten Uit' heeft kritiek uitgelokt uit onverwachte hoek. Voor het oog van de camera beging Gilles namelijk een verkeersovertreding door zijn vier kinderen samen - zonder gordel - op de achterbank van zijn auto te zetten. "Wij willen hier uitdrukkelijk voor waarschuwen", reageert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vandaag in Het Laatste Nieuws.


De acteur brak tijdens het ritje in feite zelfs twee regels, zo klinkt het bij AWV. "Sinds 1991 dienen alle passagiers in België een gordel te dragen. Bovendien mogen er niet meer mensen plaatsnemen in de wagen dan er gordels beschikbaar zijn", aldus AWV-woordvoerster Veva Daniëls. "Wij roepen de zenders dan ook op alle regels na te leven."

In een reactie aan HLN bijt VTM echter meteen van zich af. "Maar de aflevering speelt zich af in 1988", luidt de verdediging. "In die tijd zaten de mensen effectief met z'n vieren op de achterbank, waardoor niet iedereen een gordel aan kon doen. Veel wagens hadden zelfs geen gordel toen. Dat is een beetje eigen aan het format." In 'Groeten Uit' keren deelnemers namelijk terug naar het jaar waarin ze 12 jaar oud waren - inclusief de kleren, auto's en huizen uit die periode.

Toch laat de zender weten de verkeersregels wel degelijk ernstig te nemen. "Want uiteraard is het niet de bedoeling om de regels te overtreden. In andere programma's letten we daar goed op."