Gillian Anderson speelt Margaret Thatcher in tv-serie 'The Crown' © BELGA

'The Crown', de Britse historische dramaserie over het wel en wee van koningin Elizabeth II, heeft zijn Iron Lady gevonden: Gillian Anderson ('The X Files', 'The Fall', 'Hannibal') zal in de huid kruipen van premier Margaret Thatcher in het vierde seizoen van de prestigieuze reeks op Netflix. Dat kondigt The Sunday Times aan.


Voor het aankomende derde seizoen is een castwissel doorgevoerd: Olivia Colman zal voortaan de hoofdrol van koningin Elizabeth II vertolken, nadat Claire Foy twee seizoenen met verve de Britse monarch gespeeld had.

Anderson is bekend omwille van haar hoofdrol van FBI-agente Dana Scully in 'The X-Files', die ze ook voor de reboot van Fox opnieuw opnam. Ze is momenteel nog te zien op Netflix in de Britse comedyserie 'Sex Education'. De casting van Anderson als Thatcher geeft aan dat het vierde seizoen zich wellicht in de jaren 80 zal afspelen. Netflix lost voorlopig niets over een mogelijke releasedatum.

Thatcher schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië en stond bekend als onwrikbaar, koppig en onverbiddelijk, hetgeen haar in 1976 de bijnaam Iron Lady of IJzeren Dame opleverde. De leider van de Conservatieven vocht in 1982 een kort conflict uit met Argentinië, toen dat land de Britse Falklandeilanden binnenviel. Ze stierf in 2013 op 87-jarige leeftijd.