Berlinale-première "Grâce à Dieu" geplaagd door controverse © BELGA

Vanavond gaat op de Berlinale "Grâce à Dieu" in première, het nieuwste wapenfeit van regisseur François Ozon over een misbruikschandaal rond de Franse priester Bernard Preynat. De geestelijke zou in Lyon in de jaren 80 meer dan tachtig jongetjes seksueel hebben misbruikt. Advocaten van Preynat probeerden de vertoning tegen te houden, maar de première gaat alsnog door. Dat meldt The Hollywood Reporter.


Met "Grâce à Dieu" is Ozon nu al voor de vierde keer te zien in Berlijn. Dat er wat controverse is rond de première, lijkt de regisseur niet te deren. "Alles wat in de film verscheen, is al uitvoerig beschreven in de Franse pers", vertelde Ozon op een persconferentie, enkele uren voor de première op de Berlinale. "Ik denk dat de Franse justitie tegen een stootje kan, zeker als dat van een film komt."

De Fransman geeft wel toe dat er wat druk werd gezet om de vertoning af te gelasten. "Maar diegenen die ons aanvallen, hebben de film niet gezien. Ze spelen eerder op de man", verklaarde Ozon aan The Hollywood Reporter.

De opnames en financiering van de film bleken geen sinecure. "De buitenscènes hebben we in Lyon opgenomen, maar de andere opnames moesten noodgedwongen in het buitenland plaatsvinden. Zo hebben we veel gefilmd in België en Luxemburg. In Lyon zou dat niet lukken, want die regio is extreem katholiek. We wilden zonder taboes kunnen filmen."

Producent Eric Altmayer bevestigt ook dat het niet gemakkelijk was om financiële middelen te vinden voor de productie. "Normaal zouden we beroep kunnen doen op heel wat mensen in de regio van Lyon, maar dit keer lukte dat niet. Bovendien weigerde Canal+ ons te sponsoren vanwege het controversiële onderwerp."