Factcheckers: kunnen Thomas, Britt en Jan een keyless car hacken en val je af van tequila? © VRT

Jan Van Looveren, Thomas Vanderveken en Britt Van Marsenille willen in het nieuwe Factcheckers de leugen van de waarheid onderscheiden, en gaan daarvoor tot het uiterste door zelf op onderzoek te gaan. Want wat mag je in tijden van fake news nog geloven van de tsunami aan feiten, weetjes, berichtjes en filmpjes die ons overspoelen?


In de eerste aflevering onderzoekt Britt of ze zelf een keyless car kan hacken. Volgens vele krantenartikels is dat kinderspel. Als het echt zo simpel is, kan iedereen het dan doen? Jan is dan weer gefascineerd door de vele online artikels over tequila: die beweren dat je van het drankje afvalt. Te gek voor woorden, denkt Jan, en samen met Britt en Thomas onderwerpt hij zich vrijwillig aan een test. En is plassen in een zwembad gevaarlijk? Jan komt tot enkele bijzondere ontdekkingen.

Een 'keyless' auto hacken is kinderspel

Volgens de media kunnen dievenbendes vandaag heel makkelijk keyless auto’s hacken. Dat zijn auto’s die geen sleutel meer hebben die je in het contact moet steken, en Jan heeft er zo één. Dieven kunnen de auto's schijnbaar met gemak openen en zelfs de motor starten om weg te rijden. Britt wil weten wat daar van aan is.

Na wat internetresearch ontdekt Britt dat de dieven een toestel gebruiken dat werkt via radiosignalen. Britt komt terecht bij een Nederlandse hacker. Die wil haar ontmoeten op een geheime locatie, maar niet gefilmd worden. Ze neemt Jan mee, want ze is er toch niet helemaal gerust op. Wat gebeurt daar allemaal, en lukt het Britt uiteindelijk om zelf een keyless car te openen en te starten?

Van tequila val je af

Online veelvuldig te vinden: de artikels met tips over wat we moeten doen om af te vallen. En wat vandaag dan het wonderdieet is volgens onderzoek x, is de week erna is al weer achterhaald door nieuw onderzoek y. Voor Jan een goede reden om er één dieet uit te pikken: ‘van tequila val je af’. Want tequila voorschrijven als dieet klinkt te gek voor woorden.

En dus nodigt Jan zijn twee kompanen Thomas en Britt uit voor een stevig tequila-avondje. Thomas gelooft er bitter weinig van en neemt het onderzoek over. Al snel komt hij terecht bij een Mexicaanse professor die in al die artikels vermeld wordt. Wat blijkt: niets van wat er geschreven staat, klopt. Pure clickbait? Thomas ijvert ervoor om die online artikels te verwijderen. En dat lukt ook: zeven binnen- en buitenlandse kranten halen het offline.

Plassen in een zwembad is gevaarlijk

Volgens verschillende artikels zou je van pipi in het zwembad ademhalings- en longproblemen kunnen krijgen. Jan wil weten of dat klopt en heeft een eenvoudig plan: een zwembad vol urine gieten, erin zwemmen, en checken of die symptomen opduiken. Zijn twee slachtoffers zijn Thomas en Britt.

Door zijn onderzoek komt Jan al snel te weten dat de typische rode ogen die je krijgt van het zwemmen niet door de chloor komen, maar door de urine in combinatie met chloor. Dus de typische zwembadgeur in een zwembad is een teken dat er stevig geplast wordt. Levert zijn experiment met Thomas en Britt nog andere resultaten op, en is plassen in een zwembad uiteindelijk gevaarlijk?

Bekijk Factcheckers elke woensdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via proximustv.be of de Proximus TV-app. Klik hier om het programma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!