Het VTM-programma 'Studio Tarara' en de fictiereeks 'De Twaalf', die later dit najaar op Eén uitgezonden wordt, zijn geselecteerd voor Canneséries, een internationaal festival in het Franse Cannes dat uitsluitend nieuwe series vertoont. Dat melden de VRT en Medialaan, moederholding van VTM, deze middag.


'Studio Tarara', de eerste dramareeks van productiehuis Shelter, is een van de tien geselecteerden uit de vele inzendingen uit verschillende landen. De VTM-dramareeks speelt zich af in 1993 in de coulissen van een fictieve comedyshow bij de commerciële zender. De reeks werd geregisseerd door Tim Van Aelst, met in de hoofdrollen onder meer Koen De Graeve, Ruth Beeckmans, Peter Van den Begin en Geert Van Rampelberg, en ging op 12 februari op VTM in première.

De Vlaamse fictiereeks 'De Twaalf' gaat op 8 april in wereldpremière in de officiële competitie van Canneséries. De tiendelige reeks wordt ten vroegste dit najaar uitgezonden op Eén. Volgens de VRT is het een hedendaagse karakterreeks over een volksjury in een Belgisch assisenproces. Twaalf burgers worden opgeroepen als juryleden van een ophefmakende moordzaak. Ze moeten beslissen over de schuld of onschuld van een gerespecteerde schooldirectrice die wordt beschuldigd van twee moorden.

Het scenario werd geschreven door Sanne Nuyens en Bert Van Dael, bekend van 'Beau Séjour'. De regie is in handen van Wouter Bouvijn. In de hoofdrollen zien we onder meer Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Lynn Van Royen en Maaike Cafmeyer.

Canneséries werd in 2018 voor het eerst georganiseerd met als doel om internationale tv-fictie in de schijnwerpers te plaatsen. Tijdens de eerste editie in 2018 ging 'Undercover', de reeks die momenteel op Eén te zien is, in Cannes in wereldpremière. Het festival vindt dit jaar plaats van van 5 tot 10 april in de Franse badstad. Een internationale jury zal de series beoordelen en prijzen uitreiken voor de beste serie, beste acteur of actrice, beste muziek, beste scenario en beste special performance van een heel team.

Actrice Diana Rigg ('The Avengers', 'Game of Thrones', 'On Her Majesty's Secret Service') krijgt tijdens het festival een ereprijs.