Gitaren van Lou Reed weergalmden opnieuw in New York © BELGA

Meer dan vijf jaar na zijn dood hebben de gitaren van Lou Reed opnieuw weergalmd in New York, de geliefde stad van de legendarische rocker. Dat gebeurde afgelopen woensdag, onder het majestueuze gewelf van kathedraal Saint John the Devine.


Zijn weduwe Laurie Anderson, zelf een bekende muzikante, had in het koor van de enorme kathedraal ten noordwesten van Manhattan de inconische "drones" van de performer van "Walk on the Wild Site" laten opstellen. De installatie bestaat uit een assemblage van gitaren en gitaarversterkers die tegenover elkaar opgesteld zijn waardoor je een oorverdovende en onvoorspelbare geluidsfeedback krijgt tussen de versterkers en de gitaren.

Lou Reed, bekend om zijn poëtische lyriek en zijn voorliefde voor "extreme geluidsvolumes" - zie zijn album "Metal Machine Music" - begon met het experimenteren met deze "drones" als frontman van The Velvet Underground, de mythische rockband die samenwerkte met popartiest Andy Warhol.

"Het is een heel complexe vorm van muziek, heel symfonisch en zo mooi", legt Laurie Anderson uit, net voor de aanvang van deze gratis publieke opvoering. "Het is zo lawaaierig dat het rustgevend wordt. Je raakt er helemaal van doordrongen en het maakt je weerloos. Uiteindelijk zorgt het voor een heel aangenaam gevoel."

De 'drones', aanvankelijk vergezeld door het orgel van de kathedraal, bromden vijf uur lang door het gebouw. Het geluid werd door Anderson en andere muzikanten aangevuld met trommels en altviolen. De opvoering maakte deel uit van "The Value of Sanctuary", een tentoonstelling over het begrip toevluchtsoord en sociale identiteit.

De New York Public Library heeft de archieven verworven van avant-garderocker Lou Reed - hij overleed in oktober 2013 op 71-jarige leeftijd. Die zullen binnenkort ook publiek toegankelijk zijn. "Lou zijn niet gewild hebben dat archivarissen met latexhandschoenen door zijn muzikale erfenis zouden gaan", aldus zijn weduwe. "Iedereen kan naar de bibliotheek gaan en luisteren naar wat Lou deed".