Al Jean, de gewezen showrunner van "The Simpsons", heeft meer uitleg gegeven over de reden waarom de makers van de populaire Amerikaanse tv-serie de beslissing genomen hebben om een aflevering waarin de stem van de popster te horen is te schrappen. Volgens Al Jean stemde Michael Jackson ermee in om mee te werken aan de aflevering "The Birthday Surprise" omdat de show erg populair is bij een jong publiek en daarvoor zou kunnen gebruikt worden om Jackson aan jongens te helpen.


Al Jean zei dat in een interview met The Daily Beast. "Ik denk dat het deel uitmaakte van wat Michael Jackson gebruikte 'to groom boys'. Ik weet het echt niet, en ik moet heel voorzichtig zijn, want dit is iets wat ik persoonlijk niet ken, maar dat is wel wat ik denk. En dat maakt me erg verdrietig", aldus Jean die toen showrunner van de serie was, een functie die hij nu nog altijd vervult.

Grooming is het benaderen van en contact leggen met kinderen door een pedofiel met als uiteindelijkee doel het mogelijk maken van seksueel contact.

De producenten namen de beslissing om de aflevering niet meer uit te zenden na het bekijken van de HBO-documentatie "Leaving Neverland". Daarin getuigen twee mannen dat Jackson ze in hun kindertijd heeft misbruikt. De aflevering "The Birthday Surprise" wordt daarom niet langer herhaald op televisie en verwijderd van streamingdiensten.

De zelfverklaarde "King of Pop" heeft eerdere soortgelijke beschuldigingen altijd ontkend, en is nooit schuldig bevonden.