Sprookjesremakes met een hoek af

Sprookjesremakes met een hoek af © -


Een klein meisje met een rood kapje, een wolf, een grootmoeder en een gammel huis in de bossen: ken je dat verhaal al? Roodkapje, natuurlijk, en die duikt dezer dagen op in de bioscoop! In een lichtjes aangepaste versie wel: Catherine Hardwicke heeft er een gothic thriller van gemaakt. Filmmakers hebben hun inspiratie altijd al gezocht in sprookjes, maar de tijd dat het allemaal nog brave Walt Disney-vehikels waren is al lang voorbij. Alice in Wonderland met Johnny Depp, Roodkapje en haar grootmoeder die het middelpunt vormen van een geflipt politieonderzoek of Drew Barrymore als alternatieve Assepoester: wij gingen op zoek naar sprookjes met een hoek af.

Alice in Wonderland (2010)

Alice  in Wonderland (2010) © -


Tim Burton, één van de meest vindingrijke filmmakers van zijn generatie, liet z’n fantasie los op de wereldberoemde roman van Lewis Caroll. Ook al gaat het niet echt om een getrouwe weergave van het origineel, toch slaagt Burton erin om je onder te dompelen in de magische wereld van Alice in Wonderland met alle kleurrijke personages uit het boek: het welbekende witte konijn, de Chesire-kat, de Maartse haas, de Rode Koningin Iracebeth, de tweeling Tweedle-Dum en Tweedle-Dee, de excentrieke Witte Koningin Mirana en natuurlijk The Mad Hatter oftewel de Gekke Hoedenmaker, een personage dat met verve werd vertolkt door niemand minder dan Johnny Depp. De prent won 2 Oscars in 2011.

Hoodwinked (2006)

Hoodwinked (2006) © -


Hoodwinked is een grappige en ronduit van-de-pot-gerukte versie van Roodkapje, waarin een vleugje Agatha Christie zit: centraal staat namelijk een politieonderzoek. Wat is er nu precies gebeurd tussen Roodkapje, haar grootmoeder en de wolf? Da's de vraag waar het om gaat. In 2011 mogen we ons verheugen op een vervolg: in Hoodwinked Too! Hood vs. Evil leiden Roodkapje, haar grootmoeder en de wolf namelijk een ultramoderne spionagefirma én worden ze belast met het proberen te bevrijden van Hansje en Grietje die gekidnapt werden door een boosaardige tovenares. Lachen, gieren, brullen!

Pinocchio (2002)

Pinocchio (2002) © -


De bekendste Italiaan ter wereld? Dat zou wel eens Pinokkio kunnen zijn. Nadat hij in 1883 werd uitgevonden door de schrijver Carlo Collo, werd hij razend populair. Iedereen kent het houten figuurtje wiens neus begint te groeien als hij liegt. De filmbewerkingen van het verhaal zijn niet meer te tellen. Roberto Benigni, de man die ook La Vita é Bella maakte, kwam in 2002 aanzetten met z’n eigen versie van Pinokkio. Hij probeerde zo dicht mogelijk bij het originele verhaal te blijven en daar kwam iets heel anders uit dan de Disney-versie. Het werd de duurste Italiaanse film ooit. De critici waren niet altijd even mals, maar niettemin werd de film in Italië een weergaloos succes.

Ever After (1999)

Ever After (1999) © -

Ever After speelt zich af in de zestiende eeuw. Het is een niet-alledaags Assepoesterverhaal over Barabac en zijn dochter Danielle. De rol van die dochter werd met verve vertolkt door Drew Barrymore. Ze slaagt erin Prins Henry te strikken, maar er duiken allerlei spelbedervers op. Een goeie ouwe Amerikaanse romantische komedie met een beetje meer peper en zout dan gewoonlijk. Om met je lief te gaan bekijken, al dan niet op de laatste rij.

Die Unendliche Geschichte (1984)

Die Unendliche Geschichte (1984) © -


Wie ‘m vandaag bekijkt, zal moeten lachen om de gekke outfits en wat men toen special effects noemde. Maar toen deze film uitkwam deed hij behoorlijk wat stof opwaaien. Hij kostte ongeveer 60 miljoen Deutsche Mark, een som die deed duizelen. Geen enkele Duitse film was tot dan toe ook maar in de buurt gekomen van zo’n bedrag. Michael Ende, die het originele verhaal schreef, wilde niet vermeld worden in de generiek van de film, die hij een slechte bewerking van z’n boek noemde. Ende werd toch vermeld, zij het helemaal aan het einde, in kleine lettertjes.
 

Coraline (2009)

Coraline (2009) © -


Dit donkere sprookje van de Engelse schrijver Neil Gaiman, dat in 2002 werd gepubliceerd, groeide uit tot een bestseller en werd bedacht met talloze literaire prijzen. De vergelijking met Alice in Wonderland werd vaak gemaakt, en er kwam al gauw een filmversie, gemaakt door Henry Selick, die ook Nightmare before Christmas op zijn actief heeft staan. Ook al werd de film geen kassucces, toch oogstte hij niets dan lof bij de critici. In sommige landen werd Coraline al gauw afgeraden voor kinderen jonger dan 10, omdat bepaalde scènes voor hen niet geschikt zouden zijn.
 

Puss in Boots (verwacht in 2011)

Puss in Boots (verwacht in 2011) © -


De laatste alternatieve sprookjesheld die z’n opwachting gaat maken op het grote scherm is de gelaarsde kat of Puss in Boots, een film die waarschijnlijk in de zalen te zien zal zijn vanaf november 2011. Hij dook al eens op in de Shrek-franchise, en beleeft dus nu z’n eigen – hilarische – avonturen. Het originele verhaal van Charles Perrault heet Le Chat Botté, en ging over een molenaar die z’n drie zonen een molen, een ezel en een kat naliet. Die kat blijkt achteraf een intelligent beestje te zijn. Als we op de teaser afgaan, zou het wel eens een grappig kijkstuk kunnen worden.
 

X

X © -


Jawel, ook in het wereldje van de pornofilms hebben de sprookjestitels hun intrede gedaan, zij het dan licht aangepast: Alice in Wonderland werd in het Frans Alice aux Pays des Perverts (Alice in Pervertenland), en zijn ook adultversies van Sneeuwwitje en Roodkapje in omloop.
 

Walt Disney

Walt Disney © -


Bij Walt Disney is het verfilmen van sprookjes uit boeken big business geworden. Ze zijn niet meer te tellen, de tekenfilms gebaseerd op de verhalen van de broers Grimm, Hans Christian Andersen of Perrault: Assepoester, Roodkapje, De Schone en het Beest, Sneeuwwitje, Alice in Wonderland, Puss in Boots,… De sprookjesbron is onuitputtelijk en zal de Amerikaanse filmindustrie nog jaren vele miljarden opleveren.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook