The Musketeers hakken erop los

Opwindende helden, actie, romantiek, humor : dat vind je allemaal in 'The Musketeers', de tiendelige BBC-bewerking van de legendarische musketiersroman van Alexandre Dumas. Elke donderdagavond op één!

The Musketeers hakken erop los © BBC


"Oh BBC One," twitterde een vrouwelijke fan enthousiast tijdens de allereerste aflevering van 'The Musketeers' op de Britse televisie begin januari."What have you DONE to my hormones?" Sinds vorige donderdag wordt deze Britse dramaserie ook uitgezonden op één en kunnen ook de Vlaamse kijkers zich verlekkeren op de opwindende helden in de tiendelige BBC-bewerking van de legendarische musketiersroman van Alexandre Dumas boordevol actie, romantiek, humor en natuurlijk de nodige zwaardgevechten. De vier (in plaats van drie) musketiers binden de strijd aan met de schurkachtige kardinaal Richelieu ('Doctor Who'-acteur Peter Capaldi), die voortdurend misbruik maakt van hun zwakke koning Lodewijk XIII. Wie houdt van 'The Borgias' en 'The Tudors' of andere gelijkaardige kostuumdrama's moet vanaf nu elke donderdag afstemmen op Eén voor deze schitterende Britse dramareeks.

Kijk elke donderdagavond naar 'The Musketeers' op één of neem dit programma op vanop afstand!

Foto's : BBC

The Musketeers

The Musketeers © BBC


The Musketeers vertelt het verhaal van de musketiers, een soort eregarde voor de Franse koning in de 17e eeuw. Ze bestaan uit D'Artagnan, Aramis, Athos en Porthos. Deze tv-serie neemt het boek en de helden vooral als inspiratiebron. Scenarioschrijver Adrian Hodges heeft zijn eigen draai gegeven aan het aloude verhaal en toont de mannen vooral als mensen van vlees en bloed. De serie is doorspekt met humor, wordt in hoog tempo verteld en je hoeft er niet teveel bij na te denken.

Plot

Plot © BBC


De drie Musketiers Porthos (Howard Charles), Aramis (Santiago Cabrera) en Athos (Tom Burke) zijn getrainde soldaten die vechten voor koning en vaderland. Door een ongelukkig misverstand maken de Musketiers kennis met D’Artagnan (Luke Pasqualino), die niet veel later wordt opgenomen in de groep. Met z’n vieren doen ze er alles aan om Frankrijk en de koning te beschermen tegen al het gevaar van buitenaf. Ondertussen probeert Kardinaal Richelieu (Peter Capaldi) de macht over te nemen door gebruik te maken van de onervarenheid van de jonge koning Lodewijk XIII (Ryan Gage).

Cast

Cast © BBC


Luke Pasqualino (Skins, The Borgias), Tom Burke (Great Expectations, The Hour) en Santiago Cabrera (Merlin, Heroes) tekenen voor de hoofdrollen. Ook Peter Capaldi (Doctor Who), Tamla Kari en Hugo Speer grijpen naar de zwaarden. Het scenario is van Adrian Hodges die eerder onder andere 'Charles II The Power and The passion' en 'Primeval' schreef. Inmiddels zijn de opnamen van het tweede seizoen alweer in volle gang. Daarin is een grote rol weggelegd voor Marc Warren, bekend van Hustle en The Vice. Warren speelt de rol van de nieuwe schurk uit de serie, Comte de Rochefort: een levensgevaarlijke en charmante aristocraat met een niet te stillen honger naar avontuur. Een man ook met een heel duister verleden... Om over zijn opmerkelijke kapsel nog maar te zwijgen. Warren vervangt Peter Capaldi, die zijn rol als kardinaal Richelieu niet langer meer kon combineren met zijn hoofdrol in Doctor Who.

Vernieuwende aanpak

Vernieuwende aanpak © BBC


De 25-jarige Brits-Italiaanse hunk Luke Pasqualino neemt de rol van de jongste musketier  voor zijn rekening. Zijn kijk op deze serie : "Het verhaal van de musketiers is misschien al oud en klassiek, maar het geheel wordt verteld in een heel eigentijds en stevig tempo. Dat maakt deze serie zo uniek, denk ik, in vergelijking met eerdere adaptaties. De sfeer en de personages uit het boek zijn volop aanwezig, maar onze schrijver Adrian Hodges heeft er een totaal nieuwe draai aan gegeven: hij benadrukt de kleine kantjes van de musketiers en heeft ze stuk voor stuk allerlei tekortkomingen gegeven, met name verslavingen. Behalve de individuele plots - zeg maar het verhaal van de week - loopt er ook een rode draad door het geheel dat zich uitstrekt over tien afleveringen en waarbij elk personage zich langzamerhand ontwikkelt. Dat is nog nooit eerder gedaan."

Gefilmd in Tsjechië

Gefilmd in Tsjechië © BBC


Terwijl de serie zich afspeelt in Parijs, is Parijs nooit overwogen als locatie om de serie op te nemen. Dat omdat de ontwikkeling van de stad in de afgelopen decennia afbreuk doet aan de donkere en gruizige sfeer die Parijs in de 17de eeuw uitstraalde. De serie is uiteindelijk gefilmd in Tsjechië, in de buurt van Praag. De ideale locatie met schitterende natuurlijke decors en huizen, pleinen en straten die nog steeds de sfeer van lang vervlogen tijden uitademen.

Kijkcijferkanon

Kijkcijferkanon © BBC


'The Musketeers' is zonder twijfel de grootste Britse tv productie van 2014. De moderne en frisse kijk op het klassieke boek 'De Drie Musketiers' van Alexander Dumas beleefde eerder dit jaar een uitstekende première op BBC. Aflevering één had 9,3 miljoen kijkers en dat maakt de première van The Musketeers de beste dramaserie première voor BBC One sinds 'Call the Midwife' in 2012. Er komt volgend jaar dan ook een tweede seizoen van deze spannende serie.

Waarom kijken ?

Waarom kijken ? © BBC


Het acteerwerk in The Musketeers is ronduit schitterend. De acteurs zetten hun personage op een fantastische manier neer en hebben geen moeite om ons de spanning, wrijving of vriendschap tussen karakters te laten voelen. Na één aflevering sluiten wij ze al stuk voor stuk in ons hart. Het script zit vol met een heerlijke afwisseling van serieuze conversaties en humor. En zoals we gewend zijn van de BBC zijn de kostuums perfect: alleen voor zo'n stoer Musketeer-kostuum zouden we al blijven kijken. En voor de vrouwelijke kijkers : de helden zijn super hot!

Lees ook