5 redenen om 'The Hurt Locker' te bekijken op Belgacom TV

5 redenen om 'The Hurt Locker' te bekijken op Belgacom TV © -

Kathryn Bigelow, die je misschien kent van de spannende surfthriller Point Break, pakte in 2008 uit met de felbejubelde oorlogsfilm ‘The Hurt Locker’. Een groep Amerikaanse elitesoldaten moet in Irak bommen ontmantelen. Hun leider, sergeant James, is een roekeloos figuur die zich niets aantrekt van de gevaren waaraan zijn manschappen worden blootgesteld. De soldaten proberen hem tot rede te brengen terwijl de chaos losbarst: da’s het verhaal in een notedop. De meeslepende prent is nu beschikbaar in de op-aanvraag-catalogus. Vijf redenen waarom je ‘m zeker moet bekijken!

The Hurt Locker is beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Belgacom TV.

Nagelbijtende spanning

Nagelbijtende spanning © -

Liefhebbers van spanning hoeven niet te twijfelen: ‘The Hurt Locker’ laat je continu op het randje van je stoel (of zetel) balanceren. De film staat garant voor ruim twee uur intense actie waar je klamme handen van krijgt. De benarde ontmijningsoperaties volgen elkaar in sneltempo af en het kat-en-muisspel van de protagonisten met de vijand is zenuwslopend.


The Hurt Locker is beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Belgacom TV.


Het is allemaal hyperrealistisch in beeld gebracht

Het is allemaal hyperrealistisch in beeld gebracht © -

De argeloze kijker komt in volle actie terecht en die is bovendien erg realistisch. Het script is dan ook gebaseerd op echte gebeurtenissen en je krijgt aspecten van de oorlogsvoering te zien die het televisiejournaal wel eens overslaat: burgers die gedwongen worden om als zelfmoordterrorist te fungeren en de paranoia die tijdens zo’n oorlog onder de bevolking heerst, bijvoorbeeld. Ook het feit dat de film met een handcamera werd gedraaid komt het realiteitsgehalte ten goede. De opnames vonden plaats in Jordanië (vlak bij de Iraakse grens) en met Iraakse vluchtelingen als figuranten krijg je het gevoel dat je middenin het gebeuren zit.


The Hurt Locker is beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Belgacom TV.

Een resem sterke acteurs maakt het plaatje compleet

Een resem sterke acteurs maakt het plaatje compleet © -

Voor de drie hoofdpersonen wilde regisseuse Kathryn Bigelow bij voorkeur werken met acteurs die bij het grote publiek niet te bekend waren: volgens haar zorgen relatief onbekende gezichten voor een sfeer van onvoorspelbaarheid bij het publiek. Fransman Jeremy Renner doet het uitstekend als Sergeant First Class William James, maar ook Anthony Mackie en Brian Geraghty leveren een glansprestatie af.


Fan van Jeremy Renner? Bekijk Mission Impossible: Ghost Protocol 

'The Hurt Locker' werd overladen met prijzen

'The Hurt Locker' werd overladen met prijzen © -

Hoewel enkele oorlogsveteranen de film te Hollywoodiaans vonden waren de critici voor het overgrote deel laaiend enthousiast. ‘The Hurt Locker’ zegevierde bij de Oscars in de categorieën beste film, beste regisseur, beste geluid, filmmontage, originele scenario en won ook drie BAFTA’s (Awards van de British Academy of Film and Television Arts). Kathryn Bigelow (foto) won als eerste vrouw een Oscar voor beste regie.


The Hurt Locker is beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Belgacom TV.

Het is geen typisch Amerikaanse oorlogsfilm

Het is geen typisch Amerikaanse oorlogsfilm © -

In het verleden vervielen oorlogsfilms uit de States nogal eens in pattriotisme en verheerlijking van de hoofdrolspelers die als echte helden werden opgevoerd. Dat is in deze prent absoluut niet zo: zowel de soldaten als de Irakezen worden geportretteerd als slachtoffers van de oorlog. Dat maakt van ‘The Hurt Locker’ een zeer intelligent en overbloemd relaas over een pijnlijk conflict.


The Hurt Locker is beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Belgacom TV.Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook