Bloed, seks en rondvliegende ingewanden: dit zijn de meest gewelddadige tv-series

In deze reeksen malen ze niet om een slachtoffer meer of minder

Bloed, seks en rondvliegende ingewanden: dit zijn de meest gewelddadige tv-series © -


Geweld op tv is altijd al een onderwerp geweest dat voor verhitte discussies zorgt. De kritiek raakt de makers van gewelddadige tv-series niet, want zij weten dat er in de echte wereld meer bloed vloeit dan in eender welke reeks. Of je er nu voor of tegen bent: series die vereisen dat je een stevige maag hebt en waarin rondspattend bloed één van de hoofdrolspelers is zoals Game of Thrones, Hannibal, The Walking Dead en Vikings zijn in opmars. Wij hebben de meest gewelddadige reeksen op een rijtje gezet.

Hannibal

Hannibal © -

Hannibal is gebaseerd op de personages uit het boek ‘Red Dragon’ van Thomas Harris en volgt de handel en wandel van de beruchte psycholoog-psychopaat Hannibal Lecter (vertolkt door de onnavolgbare Mads Mikkelsen) die we kennen uit de bloedstollende thriller The Silence of the Lambs. Een tweede centrale figuur is FBI-man Will Graham, die een kei is in het analyseren van het denkpatroon van de moordenaars waar hij op jaagt. De makers wilden het geweld een beetje kunstzinnig houden: zo konden de trouwe kijkers zich onder meer vergapen aan een toren van lijken en gebruikte een onverlaat iemands stembanden als muziekinstrument. Al bij al een reeks die - ondanks de soms expliciete beelden - goed werd gesmaakt door het publiek en een tijdje geleden te zien was op 2BE.

Spartacus

Spartacus © -


Ook dit is geen voer voor gevoelige kijkers. De focus ligt op Spartacus, een leerling van de beroemde gladiatorenschool, die regelmatig de wei in moet in het indrukwekkende Colosseum om zijn lotgenoten te bekampen en zo het Romeinse volk te vermaken. Alles is indrukwekkend in beeld gebracht: gestyleerde gevechten in slow motion waarbij liters bloed vloeit dus. Een hoofd afhakken en het in de hoogte houden als een trofee, daar draaien de hoofdrolspelers in ‘Spartacus’ hun hand niet voor om, en om het geheel te kruiden zit er ook heel wat naakt in, en expliciete seksscènes. Elk seizoen heeft een lichtjes aangepaste naam: zo hadden we Spartacus: Vengeance, Blood and Sand en Gods of the Arena.

The Walking Dead

The Walking Dead © -


Een serie over een wereld overspoeld door zombies: daar kan een mens onmogelijk een zachtaardige bedoening van verwachten. Je krijgt dus ook onthoofdingen, messen die in zombieschedels terechtkomen en fonteinen van bloed geserveerd. Al die horror werd bijzonder goed onthaald door de critici. The Walking Dead geniet wereldwijde populariteit en in de Verenigde Staten keken maar liefst iets meer dan zeventien miljoen mensen naar de eerste aflevering van het vijfde seizoen. Het publiek is de levende doden nog lang niet beu, dus. De acteurs, onder wie Andrew Lincoln en Melissa McBride, zijn er blij om.

Game of Thrones

Game of Thrones © -


‘Ik zie geen probleem met de bloederige, soms vieze dood van personages in de reeks. We doen het niet om het zo ranzig mogelijk te maken, maar om de gevolgen te laten zien. Je ziet elke dag wat voor vreselijke dingen er tijdens oorlogen gebeuren, en dus kan je dat niet gaan negeren in een tv-serie’, betoogt Game of Thrones-hoofdrolspeler Kit Harrington in een antwoord op de kritiek als zou de serie ‘te gewelddadig’ zijn. Per aflevering leggen gemiddeld veertien personages het loodje, en vaak zijn dat helaas favorieten van de kijkers. Game of Thrones is gebaseerd op een boekenreeks en oogstte van meet af aan succes.

Banshee

Banshee

Banshee speelt zich af  in de gelijknamige Amerikaanse plaats, ergens in een uithoek van Pennsylvania. Het hoofdpersonage is een juwelendief die zijn straf heeft uitgezeten en in Banshee op zoek gaat naar Anastasia, zijn partner en ex-minnares, die er vandoor ging met de geroofde diamanten. De reeks zit tjokvol geweld- en gevechtsscènes, achtervolgingen en seks. Anthony Starr en Ulrich Thomsen staan uitstekend te acteren en ‘Banshee’ werd met lof overladen.
 

American Horror Story

American Horror Story © -


Eén van de kijkcijferhits die tv-puriteinen aan de andere kant van de oceaan niet graag zagen komen was American Horror Story. De afleveringen zijn telkens goed voor veertig minuten horror om u tegen te zeggen. Elk van de drie seizoenen heeft een nieuw, op zichzelf staand verhaal. Bloed, afzichtelijke circusfiguren, gruwelijke moorden en geesten zijn de voornaamste ingrediënten van deze ontspannende reeks.

Crimi Clowns

Crimi Clowns


Crimi Clowns, de gewelddadige en redelijk vuilgebekte zwartkomische serie die uit de koker van Luk Wyns kwam, verdient zeker zijn plaats in dit lijstje. Een criminele clownsfamilie vrolijkt overdag kinderfeestjes op, ’s nachts slaan ze hun slag in Mediamarkten en Brasschaatse villa’s. De serie werd omschreven als ‘briljant’ en er kwam zelfs een film. Sterke acteerprestaties van Wyns zelf, Manou Kersting, Chris Willemsen en Frank Aendenboom, een dosis geweld waarbij het gebruik van brandblusapparaten en barbecuespiezen niet geschuwd werd, heel wat bloot en een zwaar Antwaarps accent maken het zaakje compleet. De Amerikanen werken alvast aan een remake.

Vikings

Vikings


The History Channel is fier op de veelbesproken serie Vikings, en de gewelddadige noorderlingen moorden er vlotjes op los. Het hele verhaal draait om Ragnar Lothbrok, een Noorse krijger. Om je even een idee te geven: in seizoen twee is een executie te zien waarbij de rug  van het slachtoffer werd opengesneden en zijn longen eruit worden getrokken. Die worden vervolgens over de rug gedrapeerd om het te laten lijken alsof hij vleugels heeft. Niets om net na de maaltijd te bekijken dus.

Sons of Anarchy

Sons of Anarchy © -

Sons of Anarchy gaat over de gelijknamige motorclub uit het fictieve Californische stadje met de treffende naam Charming. Jackson 'Jax' Teller is de hoofdfiguur. In de serie worden heel wat kelen overgesneden, moorden de hoofdrolspelers aan de lopende band, zie je slachtpartijen tussen motorbendes onderling en bijt iemand zijn eigen tong af vooraleer ze in het gezicht van een ander te spuwen. Ongeveer iedereen in het universum van Sons of Anarchy is extreem gewelddadig. Charlie Hunnam speelt de hoofdrol, en ook Katey Sagal duikt op. Haar kennen fans van de legendarische komische serie Married with Children nog als Peggy, de wederhelft van Al Bundy.

Epitafios

Epitafios © -


De Amerikanen zijn ondertussen wel wat gewend, maar ze moesten toch even slikken toen de Argentijnse serie Epitafios door betaalzender HBO op hen werd losgelaten. Het verhaal: een seriemoordenaar laat raadsels in de vorm van grafschriften achter voor mensen die hij het hoekje om gaat helpen. Het geweld en de slachtpartijen worden gruwelijker naarmate de serie vordert, al zit aan het begin van de reeks ook een scène waarin een paar pitbulls iemand verscheuren.

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire © -


De Amerikaanse betaalzender HBO heeft een patent op ijzersterke series. Boardwalk Empire is er daar één van. Het is een reeks over de activiteiten van de corrupte en criminele politicus Nucky Thompson - een grandioze Steve Buscemi - tijdens de drooglegging van de jaren twintig en dertig in Atlantic City. Geweldig gemaakt, maar ook gelardeerd met een enorme dosis geweld. ‘Het geweld in de serie is historisch accuraat’, klinkt de reactie van Terence Winter, één van de makers.

Underbelly

Underbelly © -

Maar ook down under kennen ze er wat van: in Australië is de serie Underbelly berucht, en niet omdat het een zeemzoete soap is. Het verhaal is gebaseerd op een beruchte bendeoorlog die Melbourne tussen 1995 en 2004 in z’n greep hield. De Australische gezinsbond was niet blij met de serie omdat ze vroeg uitgezonden werd: half negen is volgens hen geen geschikt tijdstip om bloederig geweld en seks op tv toe te laten. De reacties van de critici daarentegen waren nagenoeg anoniem lovend.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook