Gezocht: iemand die zich niet beledigd voelt door Jeremy Clarkson

Gezocht: iemand die zich niet beledigd voelt door Jeremy Clarkson


Welke bevolkingsgroep voelt zich nog niet geschoffeerd door Jeremy Clarkson? De brave man mag Top Gear niet meer presenteren omwille van zijn controversiële uitspraken en gedrag. Tot grote blijdschap van zijn tegenstanders, maar een massa fans reageerden ontgoocheld. Zij vonden hem een toffe peer, wiens scherpe quotes met een korreltje zout moeten worden genomen. Het feit dat hij nu de presentator gaat worden van de satirische nieuwsshow ‘Have I got News for You’ is voor hen een schrale troost. Wij zetten zijn markantste uitspattingen op een rijtje en brengen even in herinnering wie ome Jeremy zoal in het vizier nam!

Segway-gebruikers en dikke Amerikanen

Segway-gebruikers en dikke Amerikanen


De uitvinder van de Segway is met zijn eigen uitvinding een ravijn ingereden en overleefde dat niet. Wie koopt dan nog zo’n ding om zich te verplaatsen? Clarkson meent te weten dat het gevaarlijke tuig niet dient om buiten mee rond te rijden: ‘Ze zijn in Amerika gemaakt, natuurlijk, zodat dikke Amerikanen naar de koelkast kunnen zonder energie te verspillen’, stelt hij. De Amerikanen moeten het wel vaker ontgelden: ‘Top Gear zal vanavond over nagenoeg heel de beschaafde wereld worden uitgezonden. De Amerikanen zijn morgen aan de beurt’, twitterde hij ooit.

Britten

Britten © photonews


Ook zijn eigen landgenoten spaart hij niet: toen zijn hond het loodje legde, meldde Jeremy dat op Twitter waarna er een paar cynische reacties kwamen. ‘Dat bevestigt mijn theorie: Groot-Brittannië telt tweeënzestig miljoen klootzakken. Wij zijn het land dat de internationale slavernij, het ophangen, het vierendelen, de concentratiekampen en andere barbaarse praktijken heeft uitgevonden. En pesten ook, wellicht’, schreef hij.

Bekende medemensen

Bekende medemensen © photonews


Jeremy zit er ook niet om verlegen om op de man (of op de vrouw) te spelen: 'Als alle wezens op aarde even groot zouden zijn, dan zou een kreeft de kleinste hersens hebben. Maar toen vond iemand Wayne Rooney uit’, liet Clarkson ooit optekenen over de Engelse voetballer. Verder noemde hij Keira Knightly een strijkplank met een gezicht en liet hij zich ontvallen dat Sarah Jessica Parker op een gekookt paard lijkt.

Mensen die zelfmoord plegen voor een trein

Mensen die zelfmoord plegen voor een trein © photonews


‘Zelfmoordenaars verstoren mijn treinreis. Treinbestuurders zouden er niet eens voor moeten stoppen. Het zijn egoïsten. Laat hun overblijfselen gewoon liggen voor de aaseters’, luidde zijn ongezouten mening over zelfmoordincidenten op het spoor. Bij de Britse psychiatrische centra werd furieus gereageerd.

Duitsers

Duitsers


Het is algemeen geweten dat men het in het Verenigd Koninkrijk maar matig kan appreciëren dat de Mini - een Oerbrits autootje, althans tot een tijd geleden - tegenwoordig een BMW-motor heeft. Jeremy testte de auto en bracht terloops een Hitlergroet, wat meteen tot verontwaardiging leidde. Nadat collega Richard Hammond in een andere uitzending een auto ‘typisch Brits’ had genoemd, antwoordde Clarkson dat ze een ‘typisch Duitse’ auto zouden moeten bouwen. Met daarin ‘een Hitler-standbeeld, een navigatiesysteem dat alleen Polen als bestemming heeft en een ventilatorriem die duizend jaar mee gaat’. Die duizend jaar is een verwijzing naar het ‘Duizendjarige rijk’ van Hitler.

Fransen

Fransen © photonews


Britten en Fransen, da’s nooit een goed huwelijk geweest. Ook Mister Top Gear denkt er het zijne over: ‘Typisch Frans, hij geeft het gewoon op. Net zoals de Fransen dat deden met de Duitsers’, lachte hij toen een Renault Clio werd getest, en over de Lotus Elise zei hij: ‘Deze auto is nog leuker dan de complete Franse luchtmacht die in een vuurwerkfabriek crasht’.


Dierenliefhebbers

Dierenliefhebbers


In In 2007 bond Clarkson een dode koe op het dak van een sportwagen, alvorens achteruit te rijden, zodat het dier de lucht in werd geslingerd. De producers van het programma hadden de presentatoren namelijk uitgedaagd om een diner van overreden dieren te verzorgen. Dierenliefhebbers reageerden woest en dat verbeterde niet toen Clarkson ook nog eens een foto van een overreden muis op het web gooide.


Argentijnen

Argentijnen © photonews


In 1982 vochten de Argentijnen en de Engelsen een robbertje uit over de Islas Malvinas - of Falklandeilanden in het Engels (op de foto) - en vorig jaar reed Jeremy Clarkson toevallig door Patagonië in een oude Porsche met het kenteken H982 FKL. ‘Een provocatie en een verwijzing naar de Falklandoorlog’, volgens de Argentijnen, en de opnames moesten wegens gewelddadig protest worden onderbroken.

Aziaten

Aziaten © photonews


In 2014 vertoefde de crew van Top Gear in Thailand. De presentatoren stonden net op een zelfgebouwde brug over de Kwai toen er een Aziaat over liep. ‘There’s a slope on it’, lachte Clarkson. Slope is het Engelse woord voor helling, en het bouwwerk helde inderdaad lichtjes, maar het is ook een Engelse term die min of meer vertaald kan worden als ‘spleetoog’.

Zwarten

Zwarten © photonews


Vorig jaar kreeg Daily Mirror een filmpje te pakken van een opname van Top Gear die nooit werd uitgezonden. Daarin zong Clarkson het rijmpje ‘Eeny Meeny Miny Moe’ en verving hij één van de woorden door ‘nigger’. Later verontschuldigde hij zich in een videoboodschap.

Mensen met gezwellen in het gezicht

Mensen met gezwellen in het gezicht


Een paar jaar geleden vergeleek hij een Toyota Prius-busje met ‘mensen met gezwellen in hun gezicht’. De BBC distantieerde zich van de uitspraak en de bewuste aflevering werd nooit uitgezonden.

Mexicanen

Mexicanen © photonews


Jeremy Clarkson kan grof zijn, maar Richard Hammond helpt soms een handje: ‘Auto's weerspiegelen de karaktertrekken van het volk waardoor ze gebouwd worden. Mexicaanse auto's zijn dus gewoon lui, lamlendig en winderig’, lachte hij. ‘We zullen hier geen klachten over krijgen want de Mexicaanse ambassadeur ligt nu toch achter zijn televisie te snurken’, voegde Clarkson, die de voorzet maar had binnen te koppen, daaraan toe. De BBC moest excuses aanbieden aan de Mexicaanse bevolking.

Baby’s

Baby’s


Mumsnet, een Britse site voor moeders, reageerde dan weer geïrriteerd op dit Twitterbericht: ‘Wanneer gaan ze bij British Airways eindelijk beseffen dat baby's in het bagagerek horen’. Een geschoffeerde moeder reageerde: 'Heel wat Mumsnet-gebruikers hopen dat British Airways ooit zal beseffen dat Jeremy Clarkson in het bagagerek hoort’, was haar giftige repliek. Bij de luchtvaartmaatschappij haastten ze zich om te laten weten dat ‘kinderen ook welkom zijn’. Maar Clarkson stond meteen klaar met een gevatte reactie: ‘Ik nam mijn kinderen pas mee in het vliegtuig toen ze oud genoeg waren om zich te gedragen tijdens de vlucht’, besloot hij.

Vrachtwagenchauffeurs

Vrachtwagenchauffeurs © photonews


In 2008 vergeleek Clarkson vrachtwagenchauffeurs met moordenaars. ‘Van versnelling wisselen, van versnelling wisselen, van versnelling wisselen, spiegel kijken, prostituee vermoorden, van versnelling wisselen, van versnelling wisselen, moord. Het is inderdaad een zwaar beroep’, merkte hij op. Het was een verwijzing naar vrachtwagenbestuurder Steve Wright, die net was veroordeeld voor de moord op vijf prostituées in Ipswich. De BBC kreeg ongeveer duizendachthonderd klachten binnen.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook